Home » Авторски страници, българи зад граница

Демократичен съюз на българите: Липсата на политическа воля превърна Босилеград в легло на беззаконие

2015.07.27 Няма коментари
Spread the love

Демократичният съюз на българите в Р. Сърбия изпрати днес съобщение до медиите, в което става дума за разрастването на престъпността и корупцията на нива в  Босилеград. ДСБ изразява възмущение и тревога от бездействието и липсата на политическа воля в сръбската държава да се справи с тях, както и с начина, по който местната власт в Босилеград управлява в последните 15 години. В съобщението става дума и за група безработни босилеградски младежи, българи по народност, намиращи се три месеца в следствен арест по обвинение в контрабанден трафик на хора, за което обвинение ДСБ изразява опасения, че то е било политически скалъпено.

Untitled4

Демократичния съюз на българите със загриженост следи разрастването на престъпността и корупцията на всички нива в Босилеград, и изразява възмущение и тревога от бездействието и липсата на политическа воля в държавата да се справи с тях.

Местните избори в Босилеград вече 15 години се провеждат по един престъпен начин. Така избрана местната власт управлява по още по-престъпен и безотговорен начин. В продължение на 4 мандата, сегашното управление пропиля стотици милиони динари за започнати и недовършени обекти (водопровод, спортна зала, мост на края на града, плувен басейн и разни други обекти) които се разпаднаха преди да бъдат пуснати в експлоатация. Въпреки доклада на Държавната ревизорна институция от 2013 г., докладите на финансови и други инспекции и десетките подадени сигнали в разни министерства и прокуратурата, държавните органи досега не предприеха нищо за установяване на отговорността и овладяване на престъпността, корупцията и клиентелизма в Босилеград. Толерирайки престъпността, корупцията и беззаконието, държавата превърна Босилеград в легло на беззаконието и престъпността и негодно място за живот. Именно заради това, безработицата и незачитането на човешките и малцинствени права, жителите на общината масово напускат родния си край и отиват в чужбина. Ако Сърбия в скоро време не овладее престъпността и не създаде нормални условия за живот на българското население, тя не само няма да има напредък в преговорите за членство в ЕС, но и ще отговаря за нарочно и систематично унищожаване на българското национално малцинство.

Именно заради това е необходимо държавата Сърбия да подведе под отговорност конкретните престъпници, за да не отговаря самата тя пред международната общност за умишлено нарушаване на човешките права и систематично изтребление на българите в Сърбия.

За да прикрие отговорността си за престъпленията които прави срещу собствения си народ в името на държавата Сърбия, кметската власт в Босилеград с подкрепа на определени държавни структури, месеци наред тиражира измислени афери за „злоупотреби в Културно-информационния център Босилеград“ и сее пропаганда срещу национално мислещата интелигенция, преследва активистите на малцинствената партия Демократичен съюз на българите и не позволява на частния бизнес да инвестира и да открива нови работни места в общината.

Окуражени от престъпността, беззаконието и безотговорността в местната власт, от една страна, и безработицата и житейските нужди, от друга, се разраснаха всички други видове престъпност. В края на април тази година, гражданите на Босилеград бяха стреснати с една показна полицейска акция в която бяха арестувани група безработни босилеградски младежи, българи по народност, от които някои имат и придобито българско гражданство, под съмнение, че нелегално са минавали границата и са организирали международна престъпна група за контрабанден трафик на бежанци от Сирия, Афганистан и Пакистан. По същото това време в съседните Р. България и Р. Македония не беше проведена подобна акция и нямаше разбита никаква международна престъпна група. След три месеца в следствения арест, все още няма образувано съдебно производство срещу арестуваните босилеградски младежи.

Без да се меси в работата и действията на следствието и прокуратурата, Демократичния съюз на българите изразява учудване от тежката квалификация на престъплението, особено когато се касае за българи по народност. За останалите квалификацията на престъплението е значително по-лека. Освен това, и след задържането на групата, през Босилеград месеци наред ежедневно минават стотици нелегални бежанци от Сирия, Афганистан и Пакистан, и организирано отиват към вътрешността на страната.

С оглед на това, тежката квалификация за контрабанден трафик на хора поражда съмнение за политически скалъпено обвинение с цел сплашване и отклоняване на вниманието на обществото от тежкото социално положение, беззаконието, корупцията и престъпността в общинската власт и тежките политически въпроси, касаещи положението на българското малцинство в Р. Сърбия. Именно за да се избегнат спекулациите в обществеността, че е жертвана по-малката престъпна група, за да се запази по-голямата престъпна група под покровителството на властта, Демократичния съюз на българите призовава органите на следствието и правосъдието колкото се може по-скоро да установят справедливо да съдят на обвинените.

Престъпността и корупцията в структурите на властта, политическото своеволие и безработицата в Босилеградска община създават още по-големи предпоставки и насърчават разрастването на битовата и организирана престъпност. Изправени пред масовата безработица, млади и образовани хора често пъти са принудени да изкарват средства за живот и по незаконен начин занимавайки се с нелегален превоз на дървен материал, горски плодове, добитък, цигари и пр.

Борбата срещу корупцията и престъпността е неделима част от изграждането на функционално демократично общество, в което политиците демократично и прозрачно се избират и отговарят пред закона за всички свои престъпни действия и бездействия. Тяхната отговорност е още по-голяма защото те с управленските си грешки и неспазването на закона създават престъпна среда и насърчават всички други видове престъпност.

Демократичния съюз апелира към сръбската общественост и държавните органи на властта за професионално и справедливо прилагане на словото и духа на закона за всички – не само за ония които са на дъното на обществото, но и за ония, които са по върховете на властта.

.

Демократичен съюз на българите

Председател Драголюб Иванчов

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.