Home » Авторски страници

“Будител” – Батак протестира срещу обявяването на владиката Николай за почетен гражданин на града

2015.07.27 Няма коментари
Spread the love

Културно-историческо дружество “Будител” – гр. Батак е изпратило второ писмо – жалба до Областна управа Пазарджик. Дружеството призовава областния управител на Пазарджишка област да отмени решение № 612/26.06.2015 г. на Общински съвет – Батак, с което пловдивския владика Николай е обявен за почетен гражданин на града и общината (Б.р.: това решение на ОС – Батак може да се види тук – r612). Пловдивският владика е бил обявен за почетен гражданин на Батак по предложение на кмета Петър Паунов и във връзка “със 130-годишнината на Априлската епопея”.

Преди време Пловдивска митрополия стана собственик на историческия храм – костница “Света Неделя” в Батак, а Св. Синод на БПЦ обяви въстаналите батачани, които са намерили смъртта си в този храм, за мъченици на вярата. Това решение на БПЦ и промяната на статута на черквата-констница в Батак бе обжалвано също от културно-историческото дружество “Будител” в Батак, според което жестоко посечените батачани в храма “Св. Неделя” не са мъченици на вярата, а мъченици на стремежа си за свобода и човешко достойнство.

Жалбата на КИД “Будител” до областния управител на Пазарджишка област срещу обявяването на митрополит Николай за почетен гражданин на Батак и на общината е изпратена с копие до председателя на Общинския съвет в Батак, БТА и други български медии. Мотивите за нея и цялото й съдържание могат да се видят по-долу.

Untitled1

Untitled22

Untitled3

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.