Home » Избрано

Гроздан Караджов: В съдебната система не трябва да има нито #КОЙ, нито #СВОЙ

2015.07.25 Няма коментари
Spread the love

Депутатът от Реформаторския блок Гроздан Караджов, който участва активно в преговорите по промените в конституцията, коментира във Фейсбук постигнатите резултати:

grozdan3“Тази съдебна система трябва да се закрие. Всички съдии и прокурори да се уволнят. Да минат поне 50 г. И тогава отново да я направим, с чисто нови и неопетнени хора. Иначе няма оправия”. Това ми каза един приятел в момент на безсилие, като загуби сравнително елементарно и ясно дело, по което потроши години, нерви и пари.

Идеята е изкушаваща, но очевидно нереалистична. Хората имат нужда от справедливост и от независим арбитър в техните спорове непрекъснато – ваканция за ремонт на системата не се допуска. Ако не променим правилата, и след 50 години съдебната система ще е все така прогнила. Може да не я управлява точно този #КОЙ, но със сигурност ще е някой #СВОЙ. И споровете няма да се решават по закон и по съвест, а според банковата сметка.

Няма нужда да чакаме 50 години, за да започнем на чисто. Трябва да започнем да променяме правилата сега и веднага. По обективни причини това не може да стане с революция, колкото и да ни се иска. Ще стане с бавна, мъчителна еволюция, съпроводена с много политически битки, емоции, скандали и компромати.

В тази дълга битка промяната на Конституцията е само първата стъпка. Тя е и най-сложната за реализиране от гледна точка на действащото законодателство – за да се съберат поне 180 гласа в парламента, са нужни компромиси, отстъпки, хладнокръвие, временно преглъщане на гордостта и гнева.

Капитулацията е ефектна, но не е ефективна. Защото означава блатото да си остане за неопределено време, порочните практики да продължат да се множат, а честните и съвестни магистрати да бъдат предадени. А те не са никак малко. Просто в момента не се допуска те реално да влияят върху решенията, засягащи цялата съдебна система. И никога няма да имат този шанс, ако не бъдат направени дори и тези минимални поправки в Конституцията.

В този смисъл гласовете на ДПС в подкрепа на промените са по-малкото зло. Още повече, че в хода на дебата стана кристално ясно #КОЙ какви позиции защитава и къде са му слабите места, които не желае да бъдат ударени.

Идеалната възможност позициите му да бъдат разклатени са промените в Закона за съдебната власт. Там са много по-съществените промени за освобождаване на съдебната система от зависимостите, които определят вземането на ключовите решения. И те са следващата стъпка, която трябва бързо да направим.

Отсега може да се прогнозира, че съпротивата ще е титанична. Но вече не е нужно конституционно, а обикновено мнозинство за прокарване на поправките. Т.е. управляващата коалиция има сама необходимите гласове за радикални реформи. Просто трябва да отстоява последователно принципите, които вече е приела със стратегията за съдебна реформа. И всеки депутат от всяка партия ще избере от коя страна на барикадата да застане – на статуквото или на реформата. /“Сега”/

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.