Home » Авторски страници, българи зад граница, политика

Българите в чужбина ще гласуват на референдум и извън ДКП

2015.07.21 Няма коментари
Spread the love

Българският парламент днес прие окончателно поправки в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, с които участието в национален референдум на българските граждани, живеещи извън Р. България, е законово регламентирано и извън дипломатическите и консулските представителства. Това стана възможно след отпадането на текст в закона, който регламентираше провеждането на такъв референдум само на територията на страната (към която се подразбират и дипломатическите ни представителства).

Untitled8

Следващата очаквана стъпка е Народното събрание да приеме и решение за провеждането на референдума, иницииран от президента Плевнелиев, заедно с местните избори през октомври.

Парламентът запази изискването за да е валиден един референдум, на него да са гласували поне толкова избиратели, колкото на последните парламентарни избори. От ГЕРБ бяха внесли предложение за намаляване на прага за валидност на допитванията, но в пленарната зала тази идея бе оттеглена. Освен това изискването за иницииране на задължителен референдум бе намалено от 500 хиляди на 400 хиляди подписа. Т.е условието, при което парламентът няма да има право да отказва допитването до хората, бе намалено със 100 хиляди подписа.

Имаше и други предложения – за намаление на 200 хиляди или на 300 хиляди подписа, но според представителите на ГЕРБ това щяло да довело до залитане в крайност.

Еврочикаго

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.