Home » Избрано

НСО: Не сме плашили шофьори с автомат

2015.07.26 Няма коментари
Spread the love

Националната служба за охрана излезе с официална позиция относно събитията на АМ „Тракия“ на 20 юли. Тогава пловдивско семейство се оплака, че кортеж на НСО е засякъл колите им, а когато мъжът е поискал обяснение, охранителите са го заплашили с автомат.

.

bg_incident001“Карахме със 130 км/ч когато пред нас от отбивката излезе камион, който се движеше с около 40. Видях, че кортежът приближава бързо, но прецених, че ще можем да изпреварим без да ги затрудняваме. Започнах изпреварване и жена ми направи същото. Нейната кола обаче е малка, маломощна и й трябваше повече време да набере скорост”.

По думите на мъжа пилотният автомобил с маневри почти избутал колата на жена му в канавката. Той се опитал да даде знак на колите да отбият и тогава му бил показан автомат.

Видео – какво разказват Коста Костов и съпругата му Гергана:

.

.

От НСО публикуваха официално становище на сайта на службата, в което се твърди, че колите са предприели опасни маневри и са нарушили разпоредбите на закона. Те отричат и твърдението, че са заплашили мъжа. Ето и становището на НСО без редакция:

“На 20 юли 2015 г. около 17.30 ч. на автомагистрала „Тракия“ кортеж на НСО с охранявано от НСО лице се е движел с разрешената в пътния участък скорост в посока София.

Съгласно разпоредбите на Закона за движение по пътищата автомобилите при движение са подавали едновременно светлинен сигнал с проблясваща синя и червена светлина и специален звуков сигнал. /чл. 91 ал. 1/.

В района на 170-ти км автомобилите са застигнали два леки коли – „БМВ“, което се движело зад „Пежо“. И двата автомобила са се движели зад тежкотоварен автомобил. При опит кортежът да изпревари първия пред него автомобил, „БМВ“-то предприело внезапна маневра за изпреварване, без да подаде необходимата за това светлинна сигнализация, съгласно чл. 42 от ЗДвП. Водачът на „Пежо“-то също започнал маневра за изпреварване, неспазвайки разпоредбите на закона. И двамата водачи категорично са нарушили императивния характер на чл. 104 ал. 1, който гласи: „При приближаване на моторно превозно средство със специален режим на движение водачите на останалите пътни превозни средства са длъжни да освободят достатъчно място на пътното платно, а при необходимост и да спрат, за да осигурят безпрепятствено преминаване както на сигнализиращото, така и на съпровожданите от него превозни средства.

“С поведението си на пътя, водачите на „БМВ“-то и „Пежо“-то са създали предпоставки за пътнотранспортно произшествие.

С цел да го предотврати, кортежът е изчакал водачите да завършат маневрата си, след което е предприел изпреварване. Оперативният автомобил е извършил маневра за осигуряване на безопасно преминаване на основния автомобил.

Непосредствено след това л.а. „БМВ“ застигнал кортежа и направил няколко рисковани маневри отдясно, отляво и през аварийната лента, с което отново създал предпоставка за ПТП. С цел да прекрати тези рисковани и незаконни действия на водача на БМВ-то, оперативният работник свалил стъклото и направил неколкократно знаци с ръка да намали скоростта и да се отдалечи от кортежа.

С действията си, водачът на БМВ-то е нарушил разпоредбите на чл. 104 ал.2, който гласи:“Забранено е на водачите на пътни превозни средства да се движат непосредствено зад превозните средства със специален режим на движение или зад придружаваните от тях автомобили.“ /topnovini.bg/

——————————–

Полк. Николай Марков (бивш служител от НСО)* написа следния коментар в страничката си във Фейсбук:

Преди време пред очите на агент Гоце, една зъболекарка с деца отиде с автомобила си в канавката без грам основание и с опасност за живота на трима беззащитни човека.Той махна с ръка и кортежа му продължи, а тази жена получи заплаха, че ако подаде жалба ще последват тежки съдебни дела срещу нея. Това е професионализмът в НСО на този етап.
В държавата с така нареченият “оперативен автомобил” се движат четири човека- Цачева, Плевнелиев, Борисов и Доган! Никой от тях няма документирана пряка заплаха за живота! Никой!
Пиша този пост защото вчера пред очите на един от тези по-горе имена щеше да загине друга млада жена и отново с две деца.Четири държавни човека, които мълчат и нямат достойнството сами да кажат кой е бил в този посткомунистически кортеж. Кой от тези четири “държавници” мълчи и се крие зад тъмните стъкла на бронирания автомобил, платен с пари на гражданите. Не е ли длъжник? Има ли елементарни чест и морал лично да поднесе извиненията си и да поеме отговорност преди да се разбере името му!?
Цачева, Борисов, Плевнелиев, Доган?

—————————————————————————————–
* Николай Марков е роден през 1970 г. Завършва военното училище във Велико Търново, а след това и право в местния университет. Започва работа в Националната служба за охрана /НСО/ през 1993 г. Уволнен е от нея през 2007 г. с предявени обвинения за неизпълнение на задачата да… направи 50 лицеви опори и за обида на началник. По време на делата срещу него той разкрива, че държавните охранители шпионират по нареждане на ръководството наши и чужди политици, но това не е разследвано. Скандалният бивш офицер от НСО е обвиняван в какво ли не, но той е убеден, че истината за тази служба в крайна сметка ще излезе наяве и името му ще бъде изчистено.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.