Home » Е-Списание, политика

Паднаха два от трите въпроса за референдума, остана само електронното гласуване

2015.07.28 Един коментар
Spread the love

Единственият въпрос на президента Плевнелиев, който мина в Народното събрание при гласуването днес, бе този за въвеждането на електронното гласуване. Другите два въпроса – за мажоритарни избори и за задължително гласуване, не бяха подкрепени.

.

ns20150728a001

Така бе подкрепен въпросът за електронното гласуване

“Мажоритарният въпрос” на президента Плевнелиев бе съборен с гласове на депутати от всички партии. Против него гласуваха 85 народни представители, 22 се въздържаха. “За” бяха само 89.

Подкрепиха го от АБВ, но съмишлениците от РБ му дадоха гръб и само един реформатор застана зад варианта на Плевнелиев.
Мнозинството отхвърли и предложението на лидера на ДПС Лютви Местан за мажоритарен избор на всичките 240 депутати.

Президентът бе бламиран и на втория въпрос за въвеждане на задължителното гласуване, където пленарната зала му каза категорично “не”.

Единственият въпрос на президента Плевнелиев, който мина, бе за въвеждането на електронното гласуване. Срещу това възразиха от БСП, които възроптаха, че сме свидетели на “историческо корпоративно сговорно сдружение”. Сделка заподозряха и от Патриотичния фронт, но заради падането на задължителното гласуване, чийто привърженик е ПФ.

Тежко и заслужено поражение на президента на републиката – заяви Георги Божинов от трибуната. Според Божилов Плевнелиев се е опитал с популистки ход да прокара референдума и резултатите наесен щели да докажат това, както и бъдещите избори за президент.

.

One Comment »

 • Кomshiа said:

  24 депутати от ГЕРБ обърнаха с фиктивното си отсъствие гласуването на собствения си референдум. Във вторник парламентът, с активната подкрепа на най-голямата партия, буквално осакати инициираното от издигнатия от нея президент Росен Плевнелиев допитване до народа. ГЕРБ помага и при събирането на подписите, за да стане референдумът задължителен.

  От трите въпроса “Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?”, “Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?” и “Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?” остана само последният.

  Съвсем видимо герберите бламираха въпроса за задължителното допитване. При първото му гласуване 65 от тях гласуваха със “за”, но при поисканото прегласуване, няма и минута по-късно, рязко се стопиха до 55. Т.е. 10 депутати просто се изпариха и така въпрос номер две не мина.

  Ето кои са те:

  Анна Александрова, Валентин Николов, Валентин Радев, Джема Грозданова, Дончо Баксанов, Кирил Калфин, Корнелия Маринова, Милена Дамянова, Нели Петрова и Снежана Дукова.

  При първото гласуване на този въпрос със “за” гласуваха общо 98 депутати. Против бяха 58, а 25 се въздържаха. Така текстът бе приет, тъй като тези 98 “за” са повече от 83 (сборът на тези, които са “против” и “въздържал се”). От тези 98 “за”, 65 бяха от ГЕРБ.

  При прегласуването обаче се оказа, че “за” са общо 80 народни избраници, против бяха 59, а 25 се въздържаха. 55 от тези “за” бяха депутати от ГЕРБ. Но липсата на 10-те от първото гласуване очерта резултат 80 “за” срещу 84 “против” и “въздържал се” и така въпросът не мина.

  Други 14 депутати на ГЕРБ пък са гласували по останалите въпроси за референдума, но по точно този са се изпарили. Ето ги и тях:

  Теодора Георгиева, Стефан Дедев, Руслан Тошев, Ралица Ангелова, Петя Аврамова, Любомир Христов, Кирил Котев, Ирена Коцева, Евгени Стоев, Димитър Танев, Галя Захариева, Даниела Савеклиева, Владислав Николов, Александър Ненков.

  Съдейки по обясненията на шефа на правната комисия в НС Данаил Кирилов (ГЕРБ) и на съпартийката му Десислава Атанасова, пултовете за гласуване на поне първите 10 народни избраници от ГЕРБ са се развалили точно в момента на ключовото гласуване.

  А на другите?

  Реформаторите пък открито гласуваха против два от въпросите на президента – срещу задължителното гласуване и срещу мажоритарния елемент, с мотива, че подкрепят своите предложения за засилване на преференцията.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.