Home » Авторски страници, българи зад граница

Патриарх Неофит благослови делото на българските училища в чужбина

2015.07.12 Няма коментари
Spread the love

Представители на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ) се срещнаха с Негово Светейшество българския патриарх Неофит и получиха първосветителското му благословение за тяхното родолюбиво дело.

.
abuch001

Г-жа Боянка Иванова – член на УС на АБУЧ и директор на българското училище „Джон Атанасов” в Чикаго, САЩ, д-р Адриана Любенова – член на УС на АБУЧ, Меглена Любенова – зам. директор на училище “Св. Климент Охридски” във Вашингтон, САЩ, и Велислава Дърева – почетен член на АБУЧ, които са сред основателите на Асоциацията, създадена преди 8 години, бяха приети в петък от Негово Светейшество в Патриаршеския му дом. По време на срещата, в която взеха участие и Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, главният секретар на Св. Синод архим. Герасим, началник отдел „Връзки с обществеността” Александра Карамихалева и Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, бяха обсъдени досегашните резултати и бъдещото развитие на българските училища зад граница, и перспективите за сътрудничество между Асоциацията и БПЦ в усилията им да съхранят завещаните от предците ни вяра и традиции.

Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ) има за цел да пази националната идентичност и да обединява българите, живеещи зад граница, които са се самоорганизирали и са създали български училища на всички континенти. Всяко от тези училища се смята за продължител на свещеното дело на равноапостолните свети Кирил и Методий, първоучители на българския род и съпокровители на Европа, и има за цел да запознават децата с българския език, история, география и култура. Макар Асоциацията да съществува едва от няколко години, то историята на българските училища в чужбина е стародавна и те от самото си създаване са имали подкрепата на Българската православна църква.

.
abuch002

В края на този месец в Троянската света обител ще се проведе семинар, по време на който преподавателите в българските училища в чужбина ще се запознаят с православната вяра, за да могат да преподават правилно, съгласно православното учение и традиции темите, свързани с Църквата, залегнали в програмата на общообразователните училища. В семинара ще участват учители от Централна и Западна Европа и от Америка.

По време на срещата гостите отправиха молба към Светейшия патриарх Неофит за организиране на повече подобни обучения по Религия за учителите в българските училища в чужбина; свещенослужителите на БПЦ зад граница да бъдат още по-активни в организирането на курсове по вероучение за деца и възрастни; както и за благословение от Светия Синод чудотворни икони от България да посетят различни страни в Европа и Америка, което силно ще допринесе за укрепване на вярата и патриотизма на нашите сънародници живеещи зад пределите на страната ни.

“Връзки с обществеността” при Св. Синод на БПЦ

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.