Home » Авторски страници, българи зад граница, политика

Какво свърши досега Комисията по политиките за българите в чужбина (интервю за БНР)

2015.07.02 Няма коментари
Spread the love

Румен Йончев

Председателят на Комисията по политиките за българите в чужбина Румен Йончев даде интервю за Българското национално радио, във връзка с насроченото днес съвместно заседание на Комисията по политиките за българите в чужбина и на Комисията по културата и медиите в Народното събрание, което е на тема “Достъпът до медии на българските общности в чужбина с цел осигуряване на висока степен на информираност за обществения живот в България, както и възможност за отразяване на проблемите им в националните медии у нас”.

За съжаление българските медии зад граница не са включени в темата на това заседание и тяхната роля на специфичен медиен посредник за различните български общности в различни страни по света или не е известна, или е игнорирана от вниманието на тези две парламентарни комисии. Две български медии зад граница изпратиха писма до тези комисии, във връзка с темата на това заседание, но дали те ще бъдат оповестени на самото заседание, зависи от самите ръководства и членове на комисиите.

В интервюто си за БНР Румен Йончев говори за това какво е свършила Комисията по политиките за българите в чужбина досега. Споменава за проблемите с даването на българско гражданство на граждани на други страни с български произход, за проблемите с актовете за раждане на децата на българските емигранти, за образователната политика към българските деца зад граница.

Той казва в интервюто си, че на заседанията на Комисията по политиките за българите в чужбина са канени редовно да присъстват представители и на историческите общности, и на емиграцията, но досега на тези заседания са канени предимно и най-вече представители на институциите. Като представител на историческите общности е канен Антон Киссе, председател на Асоциацията на българите в Украйна, а като представител на неправителствена организация на българите зад граница и външен експерт – доц. Боян Кулов, председател на Асоциацията на българските училища в чужбина.

Когато Комисията по политиките за българите в чужбина разглежда преди време казуса за Българския клуб в Прага, на това заседание не бяха поканени представители на българските организации в Прага и в Чехия. Разбира се Комисията по политиките за българите в чужбина е сравнително нова и може би тези неща ще се променят с времето, но така или иначе засега към тази комисия няма нито Обществен съвет, нито пък е практика на комисията да кани редовно външни експерти, представители на българската емиграция и на гражданското общество в страната.

В интервюто на г-н Йончев, запис от което може да се чуе по-долу, става дума и за това, че на срещата на Бойко Борисов в Берн българската общност в Швейцария, представител на Временните обществени съвети на българите в чужбина е внесъл писмо с предложения и искания на ВОС до българското правителство, част от които са били свързани и с работата на Комисията по политиките за българите в чужбина.

Както и за това, че има нужда от промяна и актуализиране на законодателството, за да могат да бъде избрано легитимно институционално представително на българите зад граница, което да бъде партньор на българските институции по отношение на политиката на България към нейната диаспора.

.

Бел.ред.: По-късно, на самото заседание на двете парламентарни комисии бе оповестено, за българските медии в чужбина ще бъде насрочено отделно заседание.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.