Home » Авторски страници, българи зад граница, политика

Дружество на бесарабските българи: Срещата на министър Митов в Одеса не беше сериозна

2015.07.13 Няма коментари
Spread the love

В редакцията на нашето издание се получи писмо от Дружеството на бесарабските българи “Св. св. Кирил и Методий” – гр. Болград, което е свързано с неотдавнашната визита на българския външен министър Даниел Митов в Украйна. Съдържанието на това писмо може да се види по-долу.

Untitled3

За последните години в дипломатическия протокол, който се подготвя от Министерството на Външните работи на Украйна, се очертава една тенденция за ограничаване на срещи и общуване с етническите българи по време на визитите на официалните лица на България в Украйна. Какво стои зад това? Украйна е подписала и ратифицирала всички международни договори, конвенции, хартии за правата на националните малцинства и ги е ратифицирала. Обаче в действителност има големи разминавания между тях и действията на властите в Украйна. Провъзгласявайки европейския път на развитие и говорейки за демократични реформи, местните и регионалните власти абсолютно игнорират правата на бесарабските българи по местата на тяхното компактно местоживеене, което явно се толерира и от Киев.

Официална среща с етническите българи в гр. Одеса, проведена наскоро, изглеждаше много несериозно. За да отидем и да се върнем, ние трябваше бием път около 500 км. За идването на г-н Даниел Митов в Болград обществеността практически нищо не знаеше. Среща с етнически българи не беше предвидена, а Болградски район това са 18 села (16 български и 2 гагаузки), българите са тук! С техните проблеми и огромната безработица, а българите в Одеса – това си е друг проблем. В една кратка среща, от броени минути, на г-н Митов бяхме връчили пакет с документи, в които са посочени всички факти за грубото ни игнориране като българи и като национално малцинство, и на всичките ни права. Тези факти бяха изнесени още през 2001 г. на една пресконференция в БТА в София. Информацията беше изпратена и на правозащитните организации на СЕ.

Много се надяваме, че г-н Митов не само ще се запознае с тези факти, но и ще направи съответни дипломатически действия и постъпки до правителството на Украйна, и ще запита отговарят ли тези факти за истинското ни положение и какво се е променило за тези 14 години.

.

Дружество на бесарабските българи “Св. св. Кирил и Методий” – гр. Болград

Зам. председател Д. Бочковар

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.