Home » Авторски страници, политика

Даниел Митов на работно посещение в САЩ

2015.07.13 Няма коментари
Spread the love
Митов и Кери по време на посещението на държавния секретар на САЩ в България

Митов и Кери по време на посещението на държавния секретар на САЩ в България

Българският външен министър Даниел Митов ще направи работно посещение в САЩ, което започва от днес, 13 юли, и ще продължи до 17 юли т.г. 2015 г., съобщи пресцентърът на МВнР. Тази визита се провежда шест месеца след посещението на държавния секретар Джон Кери в България. През януари 2015 г. в София министрите Митов и Кери договориха създаването на работни групи за стратегически диалог в ключови области като „Сигурност и отбрана”, „Енергийна сигурност”, „Върховенство на закона”, „Образование и връзки между народите на България и САЩ”.

В разговорите на Даниел Митов с американски официални представители ще бъде направен цялостен преглед на стратегическия диалог и постигнатото от работните групи през първия шестмесечен период от дейността на тези работни група, се казва още в съобщението на МВнР по повод визитата на Митов. В програмата на министъра са предвидени срещи в Държавния департамент на САЩ, Съвета за национална сигурност, департаментите по отбрана, енергетика и търговия и др.

Министър Митов ще се срещне в Конгреса на САЩ с представители на Камарата на представителите и Сената, сред които са сенатор Джон Маккейн, председател на Комисията по въоръжените сили; сенатор Рон Джонсън, председател на Комисията по вътрешна сигурност и правителствени въпроси; сенатор Даян Файнстийн, зам.-председател на специалната комисия по разузнаване; конгресмен Дейна Рорабахър председател на Подкомисията за Европа, Евразия и възникващи заплахи към Комисията по външни работи; конгресмен Джо Уилсън, основател и съпредседател на Групата за приятелство с България в Конгреса, и др.

По повод посещението на българския външен министър във Вашингтон Центърът за стратегически и международни изследвания (CSIS) и Европейският институт организират съпътстващи събития, в рамките на които Даниел Митов ще изнесе речи по актуални теми и ще участва в дискусии, в качеството си на почетен гост, както пише в официалното прессъобщение.

В програмата на Даниел Митов са включени срещи и с представители на българската общност във Вашингтон, с Клуба на българските професионалисти във федералната столица, с представители на неправителствения сектор в САЩ, както и церемония по награждаване на американски представители с отличието на МВнР „Златна лаврова клонка”.

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.