Home » Авторски страници, българи зад граница, политика

Становище на ДАБЧ по казуса с Българския клуб в Прага

2015.07.13 Няма коментари
Spread the love

От Държавната агенция за българите в чужбина бяха любезни да предоставят на нашето издание становището, което са изпратили на Комисията по политиките за българите в чужбина към Народното събрание, във връзка със сградата на ул. “Америцка” 28 в чешката столица, известна като Българския клуб в Прага. Това становище бе поискано от ДАБЧ от Комисията по политиките за българите в чужбина, след като на едно от своите заседания тази комисия разгледа този казус. (Темата бе отразена и на страниците на нашето издание с поредица от публикации, съдържащи и отговори от различни институции по казуса, които може да се намерят тук.)

Факсимиле от първа страница на становището

Факсимиле от първа страница на становището

В становището, подписано от председателя на ДАБЧ Борис Вангелов, се казва:

“Позицията на представляваната от мен институция е, че Българския дом в Прага трябва да остане собственост на българската държава, да се утвърди по-нататък като истинско духовно средище за всички българи, дом на всички български организации. Наличието на такава сграда създава отлични предпоставки за развитието на културни и образователни проекти, насочени към съхраняването на националната идентичност сред сънародниците ни в Чехия, както и за развитието на приятелските връзки и взаимодействия с нашата страна. Този дом от конфликтна точка може да се превърне в символ на обединението на българите и създадените от тях организации. Министерството на външните работи в позицията си на собственик на сградата може по най-добър начин да регламентира и гарантира правото на ползване на помещенията от различните дружества, както и да прецени целесъобразността на развиваната в сградата стопанска дейност.”

Становището е било изпратено до председателя на Комисията по политиките за българите в чужбина Румен Йончев на 8 юли т.г. По-долу може да се види цялото му съдържание.

 ———————————————————————————————————————————-

.

ДО

Г-Н РУМЕН ЙОНЧЕВ,
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯТА ПО ПОЛИТИКИТЕ ЗА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

Относно: писмо, Ваш № КПБЧ – 553-36-19/26.05.2015 г.; варианти за решаване на проблема със сградата на ул. „Америцка” № 28 в Прага, Чешката република

Уважаеми г-н Йончев,

Сградата на ул. „Америцка” № 28 в Прага, Чешката република, е закупена от българската държава през 1971 г. като за нея са заплатени 12 000 лв. и 94 052 чешки крони от Министерството на външните работи. Същата година с протокол посланикът на Р България в Прага предоставя сградата за ползване на Българската културно-просветна организация (БКПО) в Чешката република (ДАБЧ не разполага с копие на документа). След началото на демократичните промени у нас възникват спорове относно правното основание, въз основа на което БКПО ползва имота, тъй като отношенията не са оформени с договор при изрично упоменати права и задължения на двете страни. Липсва и документ, който да доказва, че българският посланик е упълномощен да извърши това предоставяне на държавния имот. По въпроса в ДАБЧ е запазена кореспонденция между посланик Мартин Томов и главния секретар на МВнР Стоян Тодоров от 2000 година.

От 1972 г. до настоящия момент най-старата българска организация в Чехия, Българската културно-просветна организация стопанисва и ползва имота на ул. Америцка № 28 в Прага. Тя е създадена след 1948 г. като правоприемник на дружество “Българска седянка”. Приоритет в дейността на организацията са инициативи, целящи популяризирането на българската култура, поддържането на българския дух и укрепването на връзките между чешкия и българския народ. БКПО има свое списание „Роден глас” и клубове в Прага, Острава, Бърно, Оломоуц, Усти над Лабе, Млада Болеслав. Най-голямата инициатива на БКПО е провеждането на ежегодния Събор на българите в Микулчице, посветен на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май. Клубът в Бърно поема основната грижа за организирането на събитието като всички останали клубове също имат финансов и организационен ангажимент към събитието. В партньорство с Държавната агенция за българите в чужбина в продължение на години са организирани кръгли маси и изложби, посветени на празника, съпътствани от общи срещи на ръководствата на организации, създадени от наши сънародници в цяла Европа.

За съжаление, в края на 2013 г. вътрешна проверка на организацията установява злоупотреби с приходите от стопанската дейност, извършени от член на ръководството. Приходите са в резултат от сключени договори с туристическа и ресторантьорска фирма за наем на помещения в сградата.
Позицията на БКПО през годините е, че без приходите от тази дейност няма как да се покриват ежегодните разходи по поддръжката на сградата след като те не се поемат от собственика. МВнР е изразявало многократно своето негативно становище към развиваната стопанска дейност, но същевременно липсва и предложение за алтернативен източник на финансиране по твърдение на организацията.

Държавната агенция за българите в чужбина поддържа активни контакти и взаимодействия както с БКПО, така и останалите сдружения, създадени от нашите сънародници в Чехия. От началото на 90-те години на ХХ в. в Чешката република се сформират нови български сдружения, които развиват активна културна и просветна дейност сред българската общност в Прага: Българска културно-просветна организация “Св. Св. Кирил и Методий”; Гражданско сдружение „Заедно”; Гражданско сдружение „Възраждане”. Последното се утвърждава като организация с най-богата програма от инициативи и проекти. От 2002 г. „Възраждане” издава списание “Българи”, наградено миналата година от НДФ „13 века България“ за принос към популяризирането на българската култура. Най-мащабната инициатива през последното десетилетие са ежегодните Дни на българската култура в Прага, които се провеждат в рамките на един месец с гостуването на културни формации и от България. През 2013 г. в десетото юбилейно издание на инициативата участие взеха Държавната агенция за българите в чужбина, Министерството на образованието и науката на Република България, Асоциацията за култура „Т.А.Н.Г.Р.А” – Мадрид и НДФ „13 века България”. От началото на 2008 г. на организацията е предоставена стая в Дома на националните малцинства в центъра на Прага. Наемът на канцеларията се заплаща от субсидията, която организацията получава от чешката държава. Сдружението заплаща обаче отделно 30 % от ежеседмичния наем за помещенията, в които се провеждат часовете на създаденото към него българско неделно училище. Ползването на зали, както и кафенето в Дома на малцинствата по повод на различните прояви също се заплаща в този размер. Останалата част от разходите се покрива от субсидия на чешкото министерство на културата след одобрение на проектите на сдружението.

Следва да се има предвид, че създаването на новите организации в Прага е посрещнато враждебно от страна на ръководството на БКПО, както и на отделни членове на организацията. Макар че „Св. Св. Кирил и Методий” е регистрирана на ул. Америцка № 28, същата не е допусната до ползването на помещения в сградата. В сградата са регистрирани и други сдружения като „Съюз на българите в Европа” и „Българска православна община”, но следва да се има предвид, че учредители и ръководители на тези дружества са членове на БКПО и в този смисъл те са сродни на организацията.

Новото ръководство на БКПО в лицето на Кирил Беровски заема принципно нова позиция като цели полагането на една добра основа във взаимоотношенията между българските организации в Прага. По нейна инициатива на 13 юли 2015 г. ще се проведе среща с всички български сдружения в чешката столица. Предвидено е домакин на срещата да бъде българското посолство. Тема на дискусията е съвместното ползване на имота на ул. „Америцка”.

Позицията на представляваната от мен институция е, че Българския дом в Прага трябва да остане собственост на българската държава, да се утвърди по-нататък като истинско духовно средище за всички българи, дом на всички български организации. Наличието на такава сграда създава отлични предпоставки за развитието на културни и образователни проекти, насочени към съхраняването на националната идентичност сред сънародниците ни в Чехия, както и за развитието на приятелските връзки и взаимодействия с нашата страна. Този дом от конфликтна точка може да се превърне в символ на обединението на българите и създадените от тях организации. Министерството на външните работи в позицията си на собственик на сградата може по най-добър начин да регламентира и гарантира правото на ползване на помещенията от различните дружества, както и да прецени целесъобразността на развиваната в сградата стопанска дейност. Промяната на дипломатическия статут на сградата като начин за уреждане правата за нейното ползване от различни български организации, институции или трети лица е от компетенцията на министерството на външните работи на Р България.

С уважение,

Борис Вангелов
Председател

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.