Home » Авторски страници, българи зад граница

Отворено писмо до министър Москов от лекар емигрант

2015.07.15 21 коментара
Spread the love
Авторът на писмото д-р Виктор Хинов

Авторът на писмото д-р Виктор Хинов

Колега Москов,

Пише Ви един български ортопед-травматолог в емиграция. Преди седемнайсет години моят тогавашен шеф, доцент (по онова време), Тивчев, отделяше всяка сутрин от времето за сутришен рапорт, за да обяснява на всички млади лекари колко претоварена с лекари е здравната система на България и колко ненужни сме всички ние – младите лекари на тази система. Тогава се вслушах в думите на по-възрастния от мен уважаван лекар – др. Тивчев и емигрирах със семейството си в САЩ.

Тук се оказа, че лекари са крайно необходими, както на здравната система, така и на страната. Държавата САЩ приветства млади образовани хора със семейства, които да работят за много пари и съответно да плащат големи данъци. Откакто съм пристигнал тук, Америка отделя по малко време всеки ден, за да ми каже колко съм й необходим, чрез усмивките на пациентите ми, уважението на администраторите и защитата, която ми дава американската полиция и американският закон, от бандитски посегателства върху ми.

Пиша Ви, колега, защото разбрах от българските медии, че въвеждате закон, според който българските емигранти, завръщащи се в България, трябва да заплащат здравни вноски за пет години назад, за да имат съмнителното щастие да се лекуват в една разпадаща се, корумпирана здравна система.

Разбирам, че днес системата има голям недостиг на медицински сестри и лекари, а базата, в която се работи, е същата в някои болници, както преди седемнайсет години, когато заминавах.

Пиша Ви, колега, с едно предложение. Какво ще кажете да не ви плащам пет години здравни осигуровки за мен и семейството ми, а да си дойда и да започна да лекувам български граждани?

Тук в града, в който емигрирах, сме шест лекаря. Ще взимаме по два месеца на годината за мисионерска дейност и ще работим в България без заплащане, като лекари мисионери. А Вие ще ни опростите здравните вноски, ако се наложи да се лекуваме в България.

Какво ще кажете, а?

 

Виктор Хинов

21 коментара »

  • Kosio67 said:

    Харесвам писмото ви Д-р Хинов.А най-хубавото нещо което сте направил е да се отървете от тази система.Радвам се за вас че сте добре.Въобще не си и помисляйте да се връщате дори и като мисионер.Имам дъщеря която е млад стоматолог и всеки ден я съветвам да напусне тази разпадаща се държава.Поздрави и успехи Константин Цачев-брат на вашия колега Д-р Станко Цачев

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.