Home » Авторски страници, българи зад граница

В Босилеград почетоха паметта на загинали български офицери

2015.06.28 Няма коментари
Spread the love

Цветя

По повод 102 години от пленяването и разстрелването на петима български офицери в Босилеград – полк. Иларион Танев  и поручиците Стефан Контев, Станислав Стефанов, Христо Владев и Асен Минков, КИЦ „Босилеград“, Демократичният съюз на българите и специално дошли от София и Козлодуй гости, отслужиха панихида и положиха цветя на мястото на започнатата и недовършена паметна плоча в Босилеградското гробище.

Офицерите са пленени и избити на 28 юни 1913 г. от ненадейно нахлулия 10-пехотен полк на Шумадийска дивизия в Босилеград.

Надгробните им паметници са просъществували до 70-те години на миналия век, когато са били счупени и захвърлени неизвестно къде, а в техните гробове са погребани местни хора.

През 2013 г., по повод 100-годишнината от Балканската война, КИЦ „Босилеград“ задвижи акция за поставяне на паметна плоча на мястото, където са били погребани офицерите. Строителните работи бяха прекратени, след като кметът на общината Босилеград Владимир Захариев не разреши и препрати преписката в Министерството на социалната политика и трудоустрояването – отдел „Паметници“. И Министерството и Завода за защита на паметниците в Ниш се обявиха за ненадлежни по този въпрос, а срещу КИЦ-а започнаха следствени действия. Поради всичко това, паметната плоча вече две години не може да бъде поставена.

КИЦ „Босилеград“ смята, че е недопустимо по повод отбелязването на 100 години от Балканската война да продължава вражеското отношение към загиналите български офицери и войници. Преосмислянето на историческите поуки и уважението към паметта на загиналите е път към трайно помирение между българския и сръбския народ и цивилизационна крачка на Р. Сърбия към членството й в Европейския съюз. Недопустимо е също така, българските държавници постоянно да подчертават „добрите отношения“ с Р. Сърбия, докато тя се отнася по такъв нецивилизован начин към паметта на българските офицери, при това избити по един престъпен начин, противно на всички международни военни конвенции.

.

Иван Николов,

председател на КИЦ “Босилеград”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.