Home » Авторски страници, българи зад граница

Писмо на БКПО до българския посланик в Прага

2015.06.16 Няма коментари
Spread the love

Председателят на Централния съвет на Българската културно-просветна организация в Чехия Кирил Беровски е изпратил вчера до посланика на Р. България в Чешката република Лъчезар Петков писмо във връзка със ситуацията около т.нар. Български дом, намиращ се на ул. „Америцка“ 28 в Прага. Писмото е с копие до зам. външния министър Румен Александров, главния секретар на МВнР Стоян Тодоров, началника на отдел „Имоти“ в МВнР Стела Арнаудова, председателя на ДАБЧ Борис Вангелов, Комисията по политиките за българите в чужбина при НС и други адресати.

В писмото се казва:

„Уважаеми г-н Посланик, по повод създадената неприятна ситуация около т.нар. Български дом, находящ се на ул. „Америцка“ № 28 в гр. Прага, както и проявеното напрежение в тази посока от страна на цялата българска диаспора в ЧР, си позволяваме да се обърнем към Вас с конкретно предложение а именно: осъществяване на работна среща с участието на всички председатели на български сдружения на територията на гр. Прага в посолството на Република България в Чешката република.

Имайки предвид разнопосочните мнения по темата считаме, че с авторитета си институцията Посолство на РБ в ЧР, респективно Вие като посланик на РБ, на тази среща от една страна бихте могли да помогнете много относно туширането на това излишно напрежение, от друга – за да не се допуснат бъдещи нежелателни спекулации от чешка страна.“

Следва целият текст.

Untitled04

До

Негово превъзходителство
Посланика на Република България в Чешката република
г-н Лъчезар Петков
ул. Краковска № 5
110 00 Прага – 1

Копие:

Г-н Румен Александров, МВнР, зам. министър
Г-н Стоян Тодоров, МВнР, гл. секретар
Г-жа Стела Арнаудова, нач. отд. Държавни имоти
Г-н Борис Вангелов, ДАБЧ, председател
Г-жа Маргарита Ралчева, ДАБЧ
Г-н Румен Йончев, КПБЧ, председател
Г-жа Дора Янкова, КПБЧ, зам. председател
Г-н Румен Желев
Г-н Борис Станимиров

Уважаеми г-н Посланик,

по повод създадената неприятна ситуация около т.нар. Български дом, находящ се на ул. „Америцка“ № 28 в гр. Прага, както и проявеното напрежение в тази посока от страна на цялата българска диаспора в ЧР, си позволяваме да се обърнем към Вас с конкретно предложение а именно:

осъществяване на работна среща с участието на всички председатели на български сдружения на територията на гр. Прага в посолството на Република България в Чешката република.

Имайки предвид разнопосочните мнения по темата считаме, че с авторитета си институцията Посолство на РБ в ЧР, респективно Вие като посланик на РБ, на тази среща от една страна бихте могли да помогнете много относно туширането на това излишно напрежение, от друга – за да не се допуснат бъдещи нежелателни спекулации от чешка страна.

В тази връзка новоизбраното ръководство на БКПО в ЧР и БКПК в гр. Прага още веднъж декларира, че домът на ул. „Америцка“ № 28 е отворен за ползване по предназначение не само за отделни българи, но и за всички български сдружения на територията на Чешката република.

Паралелно с това изразяваме още веднъж желанието и готовността си за диалог със собственика на сградата относно обсъждането на варианти за решение.

Поздрави,

Кирил Беровски
Председател на Централния съвет на БКПО в ЧР
Председател на БКПК – Прага

15.6.2015, Прага

.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Бел.ред.: Повече информация по темата за Българския клуб в Прага можете да намерите тук.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.