Home » българи зад граница, Избрано, политика

Борисов пред българи от Швейцария: Надявам се МИР “Чужбина” да стане факт

2015.06.15 Няма коментари
Spread the love

Ирина Цонева, БНТ

Днес в швейцарската столица Берн са официалните срещи на премиера Бойко Борисов и водената от него правителствена делегация с федералните президент и вицепрезидент на Швейцария, както и с президента на кантон Цюрих. Целта на страната ни е да привлече повече швейцарски инвестиции у нас, каза Борисов пред българската общност в Берн снощи и подчерта, че страната ни има огромен потенциал в тази посока.

Момент от срещата на Бойко Борисов с българи в Швейцария, която се проведе в неделя вечерта. Снимка: Скрийншот от видео на БНТ

Момент от срещата на Бойко Борисов с българи в Швейцария, която се проведе в неделя вечерта в Берн. Снимка: Скрийншот от видео на БНТ

Пред сънародниците ни в Швейцария премиерът Борисов разказа, че очаква с огромен интерес двустранния бизнес форум днес, на който участие са заявили близо 105 големи фирми в Цюрих в сектори като машиностроене, електротехника, туризъм, фармация, инфраструктура текстил и IT технологии. Надеждата на Борисов е отличните финансово-икономически условия у нас да привлекат швейцарския бизнес.

Бойко Борисов: Не само данъците ни са добри – ДДС също, добре се усвояват еврофондове, инфраструктурата ни е добра, евтина работна ръка…

Бойко Борисов каза също, че се надява отдавна исканото от всички българи по света създаване на многомандатен избирателен район “Чужбина” най-после да стане факт.

Бойко Борисов: Интересите на тези, които нямат гласове, досега го блокираха. Сега мисля, че можем да съберем мнозинство. В Румъния видяхте, че точно гласовете от чужбина обърнаха избора. 

Премиерът прие и писмено предложение в тази посока и обеща спешна среща на вносителя Димитър Иванов с парламентарната група на ГЕРБ. Подкрепата на Швейцария за приемането на страната ни в Шенген, миграционната политика и кризата с бежанската вълна и двустранното полицейско сътрудничество. Това ще бъдат част от акцентите в разговора на премиера Бойко Борисов с федералния президент и министър на правосъдието и полицията Симонета Сомаруга. Това ще бъде първа официална среща на български премиер със швейцарски федерален президент от 67-ма година насам.

———————————————————————————–

Бел.ред.: Писменото предложение от Димитър Иванов, за което става дума в материала, е от името на Временните обществени съвети на българите в чужбина. Репортажът на БНТ от срещата в Берн може да се види тук.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.