Home » Авторски страници, политика

Ивилина Алексиева и Петър Стаматов за предстоящия референдум и изборите

2015.06.03 Един коментар
Spread the love

Председателят на Централната избирателна комисия Ивилина Алексиева заяви в предаването “Преди всички” на БНР, че ако Народното събрание приеме решение за произвеждане на референдум, заедно с местния вот през есента, ЦИК ще се справи и вече тече подготовка.

На всички е ясна сложността. Ясно е, че на места ще се гласува с четири бюлетини, ясни са и избирателите. Още отсега мислим за по-ранна разяснителна кампания, а също и за едно по-сериозно обучение на избирателните комисии. Задача на ЦИК е да минимизира възможните грешки. Затова ние ще говорим много интензивно за това, че гласоподавателите трябва да отбележат първо своите предпочитания за партия или коалиция, а след това преференция за кандидат. Това ще забави процеса на гласуване и отчитане на резултата.

За гласуването на българите в чужбина на референдума Алексиева обясни:

В Народното събрание все още няма закон, за да кажем в каква рамка ще провеждаме референдум в чужбина. Но ЦИК вече има достатъчен опит, така че, когато има някаква яснота, ние ще проведем и тази разяснителна кампания. Чрез МВнР ще уведомим всички българи, когато имаме яснота.

Започваме подготовка на повече и по-ясни обучителни материали. Имаме и Обществен съвет, те имат опит в провеждането и на разяснителната кампания, и на обучението. Има проблем, който се появява при всички избори. Това е честата смяна на членове на секционни избирателни комисии в последния момент. ЦИК на предходните два вида национални избори съумя да постигне увеличаване на възнаграждението, така че ще искаме поне това възнаграждение да се запази. С оглед на по-сложните избори и референдум, ще искаме по-високо възнаграждение. И стига държавата да има възможности, ще се опитаме да постигнем по-високо заплащане.

За проблема с отпечатването на бюлетини Алексиева допълни, че вече месец тече обсъждане във всички заинтересовани институции по проблема с отпечатването на бюлетините за местните избори тази есен. Сред вариантите е този да се закупи допълнителна техника и да се назначи допълнителен персонал.

Печатницата на БНБ извършва проучване дали могат други печатници да отговорят на изискванията и са в България. Така че този процес ще бъде подсигурен. Съвсем скоро ще имаме пълна яснота по какъв начин ще се случи.

Ивилина Алексиева допълни, че сред вариантите, които се поставят на обсъждане, е и печатане на бюлетини в чужбина.

—————–

Петър Стаматов от изданието EuroChicago.com каза, че все още не е ясно дали българите въобще ще имат право да гласуват извън териториите на дипломатическите представителства.

Трябва да бъде облекчено нашето гласуване. Временните обществени съвети написаха писмо и го изпратиха до председателя на НС и парламентарните групи, но нямаме отговор – каза той.

Чуйте разговора от звуковия файл, а също и какви забележки и притеснения имат българите в чужбина. /БНР/

.
cik001Ивилина Алексиева


.
pstamatov001 Петър Стаматов


.
cik002
.
По-късно през деня държавният глава Р.Плевнелиев предложи на народните представители да вземат решение за насрочване на национален референдум със следните три въпроса:

1. Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?

2. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?

3. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

Ето личното мнение на П.Стаматов по първия въпрос (за мажоритарния вот), който не бе засегнат в предаването, поради краткото време:
Мажоритарният вот в България, сам по себе си, би могъл да бъде нещо положително, но… не трябва да се прилага в някаква смесена система, както се предлага от Плевнелиев (чува се за вариант 50/50), а е нужен пълен (чист) мажоритарен вот и то в два тура. И тук веднага на преден план излизат несвободните медии у нас. С подобни медии-слуги на силните на деня, всеки мажоритарен вот би бил опорочен.
Т.е. преди мажоритарния вот трябва да се ожесточат наказанията за медиите (вкл. до закриване) за клевета и разпространяване на явни лъжи.

.

One Comment »

  • Emil Koen said:

    Българските политици са банда мошеници, които явно считат “електората” за стадо глупаци. Очевидна е целта на приетите вчера поправки в закона за референдумите: да се обезмисли идващият заедно с местните избори референдум за избирателната система. Централният политически елемент там е очакването, че мнозинството ще каже “да” на задължителното гласуване и по този начин (твърде наивен, между другото!) се очаква да се намали тежестта на ДПС в политиката. Да, ама не! За да мине този референдум, на него трябва да гласуват най-малко толкова хора, колкото на предишните парламентарни избори. Но на местни избори по дълголетна традиция избирателната активност е значителна по-ниска от тази на парламентарни. Така с едното си око ГЕРБ намигва на националистичеките избиратели: ето, виждате ли, изпълняваме желанието ви да извадим ДПС от властта. А с другото око намигва на ДПС: спокойно, нищо няма да стане, референдумът ще се провали! Разбира се: без подкрепата на ДПС не е възможно да да бъде избран ГЕРБ-ерски президент, дори да е Б.Б. Наистина този народ, съставен от глупци, си заслужава управниците, представляващи банда мощеници!
    E.K.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.