Home » Избрано

Гнилите ябълки и пресъхналите корени

2015.06.29 2 коментара
Spread the love

Изборният туризъм показа повсеместния разпад на държавата

.

Евгени Петров, vevesti.bg

Удостоверение

Вгледайте се в проблема с местния изборен туризъм извън очевидния факт, че е свързан с купуването на гласове и изкривяването на вота, и ще видите, че той показва тотален разпад на държавата и практически отсъстващи институции.

Какво имате по веригата на скандала?

1/ Хора, готови да продадат гласа си, и готови да пътуват от едно място на друго, за да гласуват по указание и срещу заплащане.

2/ Кметове, готови да извършат незаконни и от юридическа и от морална гледна точка регистрации, очевидно срещу заплащане или друг интерес.

3/ Местните жители, готови по презумпция безропотно да приемат някой друг отвън да определят кой да ги управлява.

4/ Администрация, която да разреши всичко това или да си затвори очите за очевадни нарушения на закона.

5/ Органи на реда (МВР, прокуратура) които до момента не са установили поръчителите на гази гигантска подмяна.

Самият факт, че над 80 000 души* са могли да се „преселят” по малки села и общини и почти да удвоят броя на жителите им, показва пълното отсъствие на закона в лицето на техните десетки кметове. Страшното е, че самите те нямат усещане за някакво нарушение, граничещо с престъпление. Прагът на компромиса в представителите на държавата в малките населени места се е сринал почти на нула. А самите те са в плен на родово-властови и партийни зависимости.

Закон има и в закона (ЗГР) си има една прекрасна глава четвърта, в която ясно е описано как става адресната регистрация – извършва се от кмета на населеното място при предоставяне на съответни документи и писмено съгласие на собственика. И ако не отговаря на тези условия се намесва специално предвидена в закона комисия.

В други държави едно чуждо лице да се появи в селцето или малкия град всички ще го питат кой е , какво търси и защо е дошъл.

Тук се разбра, че регистрации се извършват дори без знанието на кметовете, по непонятен таен начин. Оказва се, че и собственици не знаят изобщо, че един взвод хора живеят в съседната стая или в селската им къща.

Втората част от този унизителен театър са самите хора, „туристите”. Тяхното съзнание, че са гласоподаватели, чието право да гласуват поражда и отговорности, също е сведено до нула. Някой ги регистрира и толкоз. Не виждат нищо нередно да отидат да гласуват на друго място за когото им посочат, а местните да правят каквото си искат.

Третата част от схемата са местните хора и тяхното безразличие към смисъла на самите избори. Очевидно те безропотно приемат, че в деня за гласуване редом до тях в изборната секция ще застанат и десетки други, съвършено чужди хора, които абсолютно незаконно и в юридическия и в моралния смисъл ще им определят кой да им е кмет въпреки волята им.

Организаторите на подменения вот обаче не се страхуват, очевидно са преценили примирението на местните хора и разчитат, че са вдигнали ръце: „Който и да дойде нищо няма да се промени”.

Кай купува? Политическите партии, не дружеството за плетене на една кука. И както винаги, всички отричат. И както винаги – не са мръднали в морала си и на йота от старите си порочни навици. И отново ще останат безнаказани, защото са в колаборация с партийните елити.

Това е четвъртият елемент от пъзела на резила. Пълната (съзнателна или не) безпомощност на органите на реда. Втори месец се говори за тази гигантска далавера, знаят се преселенията село по село, в ГРАО ги има име по име, цели семейства, обвързани са хиляди хора и въпреки това досега не е установен нито един от поръчителите, от инициаторите, вдъхновителите или изпълнителите на тази предизборна провокация.

Да не говорим, че мнозина публично твърдят, че не знаят нито че са регистрирани, нито къде. А това вече е документна измама. Кой да сезира полиция и прокуратура и не могат ли да се самосезират след толкова журналистически публикации по темата и толкова дебати в парламента?

Сега се опитайте да си представите мащабите на операцията от следния ъгъл – на практика това означава цял един областен град от средна големина (80 000!) да се пресели на друго място в един ден, за да гласува. Това е размера на покупката.

Страшното е, че това не е дъното на дупката.

Страшното е, че тези 80 000 са (само) толкова не защото останалите в други региони са проявили високо гражданско съзнание, а защото просто не са били потърсени! Става дума само за 3-4 области. Можеха да бъдат и 800 000. И сигурно ще станат, при същинското предизборно пазаруване.

Че кметовете-нарушители са десетки, но можеха да бъдат стотици, ако им бяха предложили.

Че новина ще бъде, ако се намери кмет, който да не е в далаверата, а би трябвало да е обратното.

Че местните „квартални” нямаше да забележат нищо, ако ще и половината войска на НАТО да се беше записала на квартира в някое село.

Дъното на дупката е в извода, че ако обичайно в центъра на нашето внимание стоят гнилите ябълки по върховете на политиката и съдебната власт, бавно осъзнаваме безпощадната истина, че в по-малките и бедни региони обществото е поразено в самите си корени, в основните управленски нива по места, самото то е станало безразлично, апатично, обезверено, с принизена до петите взискателност и съпротивителни сили, отказало се да бъде коректив, в името на конформизма и оцеляването.

Това общество е чест от нас, но различно от протестиращите и контрапротестиращи по жълтите павета и е крайно време да осъзнаем, че това са два или дори три различни свята.

Когато непрекъснато твърдим, че 2.5 милиона са напуснали България, и това в голямата си част е инициативната и търсеща част от младите хора, не си даваме сметка как корените бавно, но безвъзвратно изсъхват. А по върховете остават гнилите ябълки.

* Данните са от Института за развитие на публичната среда.

.

2 коментара »

 • Youliana Antonova said:

  Сред по-близките ми български познати и приятели, нека са 300, няма случай поне веднъж крадец да не е влизал в дома им. Няма!
  Сред японските ми познати и приятели, нека са също 300, няма случай крадец да е влизал в дома им. Няма!
  В последните години броят за цялата страна на проникване на крадци в българските домове, даже докато стопаните спят, се е увеличил.
  В Япония броят на кражбите по домовете драстично намалява година след година!

  Всички КРАЖБИ по домовете в Япония с население над 126 МИЛИОНА за 2011 г. възлизат на …116. 116 кражби за една година в страна с над 126 милиона души население! За мен това е уникално. И потресаваща разлика между двата народа!

  Burglaries and robberies of residential properties in Japan /with 126 Million population/ for 1 year: 116 !!!!!

 • Георги Ангелов said:

  Отива си нашата тъжна страна.
  Печалната наша страна си отива.
  Потресена, смазана, болна жена –
  тя иска да знае защо я убиват.
  Но отговор няма. Отвъд и отсам.
  Присъда, издадена някъде в мрака.
  Ще минем без памет. Без слово. Без храм.
  Ще минем дори и без себе си някак.
  А после ще свикнем със лудост и смърт,
  ще заживеем накрая с мотива:
  „Навеждай главата, че хлябът е кът.”
  Печалната моя страна си отива.
  Смалява се. Гасне. Изтича без звук.
  Методий и Кирил били са шпиони.
  Бездарен бил Вазов, а Ботев – хайдук
  и хаймана, който вятъра гонел.
  А Левски бил просто един терорист.
  Батак пък – измислица на патриотари.
  …И смерч се извива в небесната вис,
  помита, премазва, изтрива България.
  Зурните ехтят и кючекът гърми.
  Нетолерантни не можем да бъдем.
  В земята, щом трябва, ще легнем сами.
  Казано иначе, ще заменим
  днешната смърт със живота отвъден.

  Георги Ангелов

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.