Home » Избрано

Експертът Г. Котев пита: Колко частна е държавната АЕЦ “Козлодуй”?

2015.06.26 Няма коментари
Spread the love

В блога си първият и за сега единствен ядрен дисидент у нас – физикът Георги Котев пита: Колко частна е държавната АЕЦ “Козлодуй”?   Вижте графиките и текста към тях, които доказват това, в което от години той се старае да убеди читателите си, независимо от поставеното в медиите табу – в АЕЦ “Козлодуй” се краде не по-малко, а вероятно и повече, отколкото навсякъде в България. Физикът е убеден, че цените на тока не само не трябва да се увеличават, а могат да се намалят. Отново ли няма да го чуем, дори когато ни бъркат в джоба?  

АЕЦ “Козлодуй” ЕАД вече публикува последния си годишен отчет, за 2014-та г., на интернет-страницата си (ТУК). Уверявам ви, че запознаването ви с него може да ви даде отговора на въпроса – защо напират да ни повишават цената на електроенергията. За да си отговорим на този въпрос, ще разгледаме и прочетем две от водещите инфо-графики, публикувани в него. Ще търсим да разберем, колко електроенергия произвежда АЕЦ-а и каква част от нея отива за т.нар. микс на НЕК, т.е. за балансиране на ниските цени на тока за българските потребители.

И нека започнем с основните ФАКТИ И ДАННИ, както са ги нарекли футуристичните художници на АЕЦ-а (за по-добър преглед и прочит кликнете с мишката върху изображението):

kotev_001

 

В долния край на шестоъгълника виждаме две числа. 40% – за регулирания пазар, т.е. за НЕК, т.е. за нас, и 60% за т.нар. “свободен” пазар, т.е. за “честните” частници, т.е. за комисионни на тези, които сега искат пак да ни вдигнат цената на тока. Но още по-важно е дали така посочените дялове съответстват на действителността???

За отговор на последния въпрос може да ни помогне втората графика. Тя отразява разпределението на дяловете на реализираната продукция от АЕЦ-а на регулиран-нерегулиран (“свободен”) пазар през последните 11 години:

kotev_002

 

Количествата реализирана продукция е показана в Мега-Ват-часа (МВТ.ч = MWh), което се равнява на 1000 кВт.ч, единицата, в която ние си плащаме тока ежемесечно.

Веднага се набива на очи, че през последните 11 години продукцията на 100% държавната АЕЦ става все по-нерегулируема, все по-частна, все по нечия и все по-малко наша – на нейните собственици.
Но да се върнем на вълнуващият ни въпрос. Потвърждава ли последната графика декларираното в първата графика съотношение на дяловете продукция 40% – 60%, съответно за регулирания – нерегулирания пазари??? Моят отговор е категорично НЕ !!!

Защо?

Първо, на графиката липсват числа за всяка една година, така, като се правеше в предишните отчети, като например предходният – за 2013-та г.:

kotev_003

Второ – вертикалната, лявата скала на координатната система, показваща количеството продукция в МВт.ч., е ма-ни-пу-ли-ра-на!!! Видно от нея, тя не започва от нулева отметка, а направо от 6 000 000 МВт.ч. Сравнете с графиката от 2013-та г. Но и това не е всичко. Ако си направите труда да сравните разстоянието между отметки 6 000 000 – 12 000 000 МВт.ч, на графиката за 2014-та г., ще се убедите, че то е чувствително по-малко от разстоянието между точката, където би трябвало да бъде отметка 0 МВт.ч до 6 000 000 МВт.ч. Така се създава визуална илюзия за различно от истинското съотношение на дяловете за съответните сегменти на пазара. До какви сложни лупинги е готова да стигне ядрената мафия, само и само да ни оскубе още повече?

Още ли вярвате на съотношението 40% – 60% ???

И друг път съм публикувал тук не едно доказателство, че това съотношение е далеч от твърденията на ръководството на АЕЦ-а, но сега ще ви припомня само най-последното от тях, подробно разгледано в материала “Олигархът Прокопиев: “Като на олигофрени ви го обяснявам бе!” 2 “:

kotev_004

И да завършим: Ако някой от вас се чуди къде отива продукцията на АЕЦ-а, реализирана на т.нар. “свободен” пазар, ще припомня и динамиката на износа на електроенергия от България към съседните страни, по години, откакто се практикува такъв бизнес:

kotev_005

Сравнете тази графика с втората отгоре-надолу. Забелязахте ли? Колкото повече расте износът, толкова повече намалява продукцията на АЕЦ-а, предназначена за нас… Колко частна е държавната АЕЦ? Отговорете си сами! А също така и защо политико-енерГЕПИйната мафия напира да ни вдигне цената на тока?

.

Георги Котев

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.