Home » Авторски страници, политика

Среща с Франс Тимерманс в Русе – граждански диалог или тоталитаризъм в действие?

2015.06.07 Няма коментари
Spread the love
Франс Тимерманс

Франс Тимерманс

На 3 юни т.г. Европейската комисия обявява в прессъобщение, че на 4 и 5 юни вицепрезидентът на ЕК Франс Тимерманс ще се срещне с български и с румънски граждани. Че г-н Тимерманс ще обмени мнения с гражданите на двете страни по широк спектър от въпроси, по който политиките на ЕС имат пряко отношение към техния живот. “Нямам търпение да чуя хората от България и Румъния, и да обсъдя техните идеи как да постигнем заедно по-доброто функциониране на Съюза” – цитира това прессъобщение думи на самия Тимерманс.
Untitled11

На 4 юни Франс Тимерманс, заедно с българския президент Плевнелиев и румънският министър на правосъдието Роберт Казанчук, са в Русе. Там е и вицепремиерът Меглена Кунева, както и други официални лица. Срещата обаче е обявена като среща с гражданите, не с официални политически лица. И за нея на табла пред Община Русе от седмици наред са стояли плакати, които са призовавали гражданите да участват.

Няколко дни преди 4 юни обаче местната, а може би и централната власт, изглежда решават друго. Гражданите, които да имат достъп до срещата с вицепрезидента на ЕК, са определят по някакви други съображения. Част от пуснатите в залата, според свидетелства на граждани на Русе (недупоснати на срещата, въпреки че са се записали предварително), са докарани с автобуси от Шумен, Разград, Търново и други градове. Така рисковете на срещата с  Франс Тимерманс в Русе допуснатите за участие граждани да поставят някакви неудобни за местната или за централната власт въпроси са избегнати.

Ето какво пише за тази среща сайтът на гражданската организация “Бъдеще за Русе”: “Русенци освиркваха Кунева на срещата с вицепрезидента на ЕК г-н Тимерманс”.

В материала, публикуват от Ruse-future.com, има и видеозапис с кадри от входа пред залата на 4 юни т.г. в крайдуновския град, където на срещата с вицепрезидента на ЕК, организирана под надслов “Трансграничен диалог на първия заместник председател Франс Тимерман с български и румънски граждани”, са били допускани едни граждани, а други не. Лидерът на „България на гражданите“ и вицепремиер Меглена Кунева е била освиркана заради това, че е минала през чакащите граждани и въобще да се заинтересува от това, че тях не ги пускат вътре. Пред залата, в която се е състояла срещата, е имало кордон от полицаи. Граждани на Русе, предварително записали се за участие в тази среща, чакали дълго на входа да ги пуснат, но напразно.

Меглена Кунева на входа на залата. Снимка: Скрийншот от видео на "Бъдеще за Русе"

Меглена Кунева на входа на залата. Снимка: Скрийншот от видео на “Бъдеще за Русе”

Ето и целият материал по темата, публикуван в Ruse-future.com:

Пълен провал на „гражданския диалог“ на вицепрезидента на ЕК г-н Тимерманс в Русе. Подплашени от истината за града, местните управници не се поколебаха да направят поредната мизерия, с която спряха всички будни граждани на Русе и те не можаха да зададат въпросите си към г-н Тимерманс. Отказано бе и на Бойко Никифоров, който се бе записал за участие в качеството на председател на Обществен съвет за правосъдие, макар че вицепрезидентът отговаря в ЕК точно за правосъдието и имаше какво да разговарят.

От седмици по таблата за обява на общината стояха плакати, които призоваваха гражданите да участват в срещата. Последните дни, когато активисти на „Бъдеще за Русе“ изпратиха на председателя на ЕК г-н Юнкер трошен камък, взет от строежа на инфраструктурен проект, за да установи дали е годен строителен материал, кметчето си изтърва нервите. Пред десетина камери той каза, че „Никифоров трябва да отговаря за престъпните си деяния“ и с това го категоризира като престъпник. Вероятно председателят на „Бъдеще за Русе“ ще осъди Стоилов за клевета, но още се колебае, защото по неговите думи „не му се занимава с него“. Говорят, че Стоилов е много уплашен и гълта хапове.

Подплашени от развоя на събитията и непредсказуемостта на русенци, партийната клика ГЕРБ, БСП, АБВ и Реформаторите, на най-високо ниво реши гражданите да бъдат контролирани и да не им се даде възможност за пряка среща с Тимерманс, защото ще кажат истината за България. В последния момент, в деня преди срещата, на всички чиновници на общинска или държавна служба в Русе бе заповядано да се явят в залата.

Под строй пристигаха от общината, областна управа, службите по заетост и т.н. Русенски университет и училищата. Десетина автобуса от Шумен, Разград, Търново, Бяла, Горна Оряховица също докараха общински и областни чиновници. В работно време с транспорт платен от държавата. Повечето от тях бяха заставени насила и нямаха никакъв интерес към срещата. Над 150 цивилни и униформени полицаи и целият състав на ДАНС бяха край залата, за да не може никой „неорганизиран“ гражданин да не се добере до госта. Пред очите на чакащите от 15 до 16:30 часа граждани, предварително регистрирали се за участие и държани на входа, преминаваха и влизаха в залата организираните от управниците групи. Този фарс, измислен от ГЕРБ, се ръководеше от зам. областния управител на Русе Явор Янчев от АБВ.

Меглена Кунева влиза в залата. Снимка: Скрийншот от видео на "Бъдеще за Русе"

Меглена Кунева влиза в залата. Снимка: Скрийншот от видео на “Бъдеще за Русе”

„Водачът“ на „България на гражданите“ и вицепремиер от Реформаторите, Меглена Кунева, мина през чакащите граждани и дори не попита защо не пускат гражданите вътре. С това лъсна истинската и същност и отношение към тях. И бе възнаградена с… освиркване и викове ОСТАВКА!

В залата останаха много свободни места, това се вижда от записа на националната телевизия.

Нагло, нали!

Граждани се тълпят на входа на залата и питат защо не ги пускат вътре. Снимка: Скрийшнот от видео на "Бъдеще за Русе"

Граждани се тълпят на входа на залата и питат защо не ги пускат вътре. Снимка: Скрийшнот от видео на “Бъдеще за Русе”

———————————————————————————————————-

Ето какво пише за същата среща в материал, публикуван в сайта на БТА на 4 юни, за чийто източник е посочен “Русе”. В материала, публикуван в сайта на агенцията, става дума за това какви въпроси са били обсъждани на срещата и кой от официалните представители какво е казал, но за това, че предварително записали се за срещата граждани на Русе въобще не са били допуснати в залата, не се споменава.

БТА

Момент от срещата с вицепрезидента на ЕК на 4 юни в Русе. Снимка: Мартин Пенев, БТА

По отношение на приемането на България и Румъния в Шенген Европейската комисия има ясна оценка, която е доста реалистична, но това трябва да се реши от страните – членки на Европейския съюз. Това каза в отговор на въпрос първият заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс по време на трансграничния диалог с гражданите на България и Румъния, който се организира в Русе. Заедно с него са президентът Росен Плевнелиев и румънският министър на правосъдието Роберт Казанчук.

По време на дебата Тимерманс заяви, че политиците не трябва да дават големи обещания, а да вършат повече работа. По повод на Шенген той каза, че България и Румъния са постигнали огромен напредък. “Искам да подчертая, че говорим за летища и пристанища, което е различно от сухоземните граници, където трябва да се работи още”, каза Тимерманс.

Президентът на България Росен Плевнелиев заяви, че двете държави са инвестирали огромни средства да докажат своята коректност и солидарност по външни за ЕС граници. “България и Румъния работят достойно и мисля, че заслужаваме. Надяваме се държавите членки да го оценят и съм сигурен, че ще го оценят скоро”, каза Плевнелиев.

От своя страна министърът на правосъдието на Румъния Казанчук заяви, че със сигурност има още неща, които трябва да се направят и да се убедят страните, че присъствието на България и Румъния в Шенген е нужно.

По време на дебата Тимерманс каза още, че България изостава от Румъния и това си личи от доклада. Причината е, че България е изгубила много време.

Тимерманс заяви, че по време на срещата си днес с премиера Бойко Борисов е усетил ясна решителност от страна на българското правителство да навакса изгубеното време. “Но аз не искам само обещания, а и резултати. Аз ще оценя резултатите и в следващия доклад ще търся резултатите”, каза Тимерманс.

Роберт Казанчук обясни, че преди няколко години България е имала много по-голям напредък от Румъния. По думите му това, което трябва да се направи, е двете страни да споделят добри практики.

На въпрос, свързан с “войната по пътищата” в България, Тимерманс даде пример с Франция и Холандия, където има сътрудничество и шофьорите плащат големи глоби, ако карат с
превишена скорост. Важно е обаче обучението още от млада възраст, което ще доведе до по-голям ефект. По време на дебата се чуха и въпроси, свързани с одобрението на еднополовите бракове, проблемите на хората с увреждания и законотворчеството. /БТА/

Полицаи един до друг пред входа на залата. Снимка: Скрийшот от видео на "Бъдеще за Русе"

Полицейски служители на входа на залата. Снимка: Скрийшот от видео на “Бъдеще за Русе”

——————————————————————————

И още едно свидетелство от срещата с  Франс Тимерманс в Русе. Той е написано от Милка Илиева във Фейсбук страницата “Граждански диалог с първия зам. председател на ЕК Франс Тимерманс” . “Можете ли да ми обясните какво правеха администрациите, които трябваше да са на работа по това време и да прилагат европейските норми и правила? – пише г-жа Илиева. За режима на допускане до залата тя казва, че това е бил “тоталитаризъм в действие”. Ето целият й коментар:

“Срещата мина много посредствено, да не говорим за “изяденото” време, което можеше да се компенсира на запис, а не с директно излъчване.
Можете ли да ми обясните какво правеха администрациите, които трябваше да са на работа по това време и да прилагат европейските норми и правила. Правителството и президентът нека да се отчитат пред Брюксел на другите регламентирани форуми. Това беше времето за директния контакт на гражданите, което не се случи. От българска страна беше зададен само един смислен въпрос от момчето-инвалид, но за сметка на това от румънска бяха коментирани дори еднополовите бракове. Сериозният въпрос за войната в Украйна, намесата на САЩ в Европа и разсипаните държави в Близкия Изток и северна Африка, беше квалифициран като смешен, защото “Путин е крадецът и той вика: Дръжте крадецът!”
Въпросите от ФБ изобщо не бяха коментирани, а там аудиторията беше много по-голяма от “организираните” групи в залата, които не зададоха нито един въпрос.
А за обидния и абсолютно компрометиран пропускателен режим просто мога само да кажа – тоталитаризъм в действие!”

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.