Home » българи зад граница, Избрано

Български ритми и аромати на международен фестивал в Дейтон, Охайо

2015.06.04 Няма коментари
Spread the love

Даниела Начева,

Bulgarians in Detroit newsletter*

Дейтон е град в Охайо, на около 4 часа път с кола от Метро Детройт. Всяка година там се провежда международен фестивал A World A’Fair. От 15 до 17 май в Dayton Convention Center се състоя 42-то му издание. По време на фестивалните дни се показват танци, музика, костюми, храна и изкуство от 30 различни националности. Има специални занимания и за децата.

1

За да разберем какво е било българското участие, се свързахме с Диди Партридж от Дейтон и ето какво сподели тя:

2

„На фестивала участва и South Slavic Club (Kлуб на южните славяни), който обединява много държави от Балканите, сред които и България. Българското участие в този традиционен ежегоден празник е повече от осезателно. Темата на фестивала тази година беше Архитектурни забележителности. Приближавайки се към техния павилион, посетителят веднага е привлечен от красивите макети на български възрожденски къщи от XVIII век. Пред очите ви оживяват къщите от Пловдив, Копривщица, Трявна и Троян, и напомнят за таланта на българските майстори зидари и дърворезбари. Щом завиете край ъгъла, веднага ви облъхва ароматът на вкусните български баници, а на трите сцени можете да се насладите на изпълнението на българска народна музика от оркестър „Хайде“ и на танците на деца и възрастни от ансамбъл „Живио“, под ръководството на Джон Папас. Усмихнати и красиви в пъстрите си носии, Пелагия Бенин, Радка Кротева, Ирина Попова, Владо Бенин, Иван Иванов и Мишо Спиров, притичват от пекарната към сцената, пълни с енергия и ентусиазъм. Помагат им и българките от Асоциацията на българите в Синсинати – Силвия Бошнакова, Ясен Бошнаков, Христина Падарска, Звезда Николова и Димитрина Партридж. Сръбски чевапчичи, словенско пиво, чешки еклери и славянска сърдечност са другите съставки на успеха на нашия павилион, пред който имаше винаги дълга опашка! Това е най-големият източник на средства за носиите и разноските по дейността на клуба.“

3

Поздравления за българите от Дейтон и Синсинати, които достойно са представили страната ни на международния фестивал. С пожелание догодина да има участници и посетители и от българската общност в Детройт.

———————————————————————————————————————————————————————-

* June 2015

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.