Home » Авторски страници, българи зад граница

Български хумор на Одеска сцена

2015.06.04 Няма коментари
Spread the love

KVN01

Одеса, Украйна. На 4 юни 2015 г. Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“, с подкрепата на Българския младежки клуб „Актив“, провежда финала на V сезон на Бесарабската лига КВН за Купата на Конгреса на българите в Украйна – “Празник – всеки ден!”.

KVN02

Участниците на състезанието по хумор са млади българи от Украйна и Молдова, които представят отборите “Бабовски проспект”, “Тез и онез”, “Сборная Стояновки” и “Супер-Троенци”. Те успешно преминаха четвъртфинала и полуфинала на Бесарабската лига КВН за Купата на Конгреса на българите в Украйна, които бяха проведени през м. декември 2014 г. и м. март 2015 г., съответно. Днес ще бъде определен победителят, който ще спечели голямата награда – едноседмична почивка в България за целия отбор.

KVN03

Юрий Граматик, президент на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“:

“Дори в подобни тежки времена за Украйна не трябва да спираме да развиваме културната дейност. Бесарабската лига КВН за Купата на Конгреса на българите в Украйна стана международен проект и тази година имаме участници от Молдова. Преди две седмици участниците от 5 сезон на Българския КВН се върнаха от гр. Каспичан, Р. България, където взеха участие в международния фестивал “Майстори на шеговития къс разказ “ЗЕВЗЕК ‘2015”. Благодарение на техния талант отборът от Украйна получи Голямата награда на Кмета на общината за изпълнението “Разказ за родното ми село” на Иван Люленов. Също така и две трети награди: на Петър Добрев за “Разказ за най-съвременното село в Бесарабия” и на Петър Дудуш за “Събрание на селския съвет в една социалистическа държава”. Тази година провеждаме 5 пореден сезон на Бесарабската лига КВН, имаме подкрепа както и от отборите, така и интерес от зрителите, а това означава, че вървим в правилна посока.”

KVN04

КВН-ът (Клуб на Веселите и Находчивите) е състезание, в което отбори, състоящи се предимно от студенти, се състезават по остроумие чрез отговори на въпроси, импровизации, предварително подготвени сценки и други. Над 50 години това е една от най-гледаните игри. Но КВН на български език се проведе за първи път в Одеса през 2010 г. Инициативата бе подкрепена лично от Юрий Граматик, президент на „Конгрес на българите в Украйна“. Превърнало се в традиция, това е най-мащабното мероприятие за българската общност в Украйна.

KVN05

Пресцентър на КВН

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.