Home » българи зад граница, Е-Списание, политика

И българите в чужбина ще могат да гласуват на референдум. Това се случи и заради техните усилия

2015.06.04 Няма коментари
Spread the love

Народното събрание прие предложение на ГЕРБ за промени в закона за референдумите, които дават възможност на българите в чужбина да гласуват на национални референдуми, предаде БГНЕС.

1433410262_1_559x

С поправките се урежда правно и въпросът за провеждането на местни избори и референдум 2 в 1.
Законопроектът на ГЕРБ мина с 95 гласа “за”, 5 “против” и 19 въздържали се. Същевременно мнозинството отхвърли още три законопроекта за промени в същия закон, внесени съответно от “Атака”, Реформаторския блок и АБВ. По същество трите законопроекта уреждаха намаляване на необходимия брой подписи за задължително свикване на референдум и условията за валидност на проведеното национално допитване.

Само ден след като президентът Росен Плевнелиев официално обяви, че ще предложи на депутатите местни избори и референдум 2 в 1 на 25 октомври, депутатите разгледаха в пленарна зала на първо четене промените в Закона за референдумите.

От “Атака” искаха да бъде премахната долната граница за минимален брой гласове, според които се определя дали референдумът е действителен, както и намаляване на необходимия брой гласове за задължително свикване на национално допитване от 500 000 до 200 000, а също и на необходимите подписи на граждани за ангажиране на вниманието на Народното събрание за провеждане на референдум да станат 50 000, вместо 200 000.

Намаляване на подписите искаха и от Реформаторския блок, както и от АБВ, които искаха необходимите подписи за задължително свикване на референдум да са 300 000, а при 150 000 искането да се разгледа от парламента. АБВ и Реформаторският блок бяха предложили още валидността на референдума да се определя по формулата 40% плюс един от гражданите с избирателни права, което означава, че тя няма да бъде фиксирана, а не както до сега да е в зависимост от избирателната активност. /в. “Сега”/

———————————————————————————————————————-

И още по същата тема – за възможността на българите зад граница да гласуват за национален референдум, както и за писмото, което бе изпратено от Временните обществените съвети на българите в чужбина във връзка с това  – запис на интервю със Стефан Манов, излъчено по Радио България на 30 май т.г.

От Временните обществени съвети се бориха доста време, за да се случи тази промяна в законодателството, която дава възможност и на българите зад граница да гласуват на национален референдум, и то не само в дипломатическите и консулските ни представителства. По досегашното законодателство, национален референдум можеше да се провежда само на територията на страната, към която се включват и дипломатическите представителства. Ако не беше отпаднал един текст в чл. 9 ал. 1 от закона, за който говори и Стефан Манов в своето интервю, направено преди няколко дни, някъде 80 % от българските граждани в чужбина нямаше да могат на практика да дадат своя вот при провеждането на национален референдум.

“Наши сънародници в официално писмо до парламента поискаха промяна в чл. 9 ал. 1 на Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление по повод провеждането на национален референдум за изборните правила. Как реагираха от управляващите? За всичко това ще говорим със Стефан Манов от Временните обществени съвети на българите в чужбина във Франция.” – информира на 30 май сайтът на БНР, където е качен запис от излъченото предаване.

Запис на интервюто на Илияна Райчева от Радио България със Стефан Манов може да се чуе по-долу.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.