Home » Авторски страници, българи зад граница

Първа английска гимназия гостува на Българското училище към посолството ни в Лондон

2015.06.11 Един коментар
Spread the love

С огромна радост пиша този материал за нашата великолепна среща тази година. Вече стана традиция ние от Българското училище към Посолството в Лондон да посрещаме скъпите ни приятели от Първа английска гимназия в София. Тази година най-после те ни гостуваха с техния прекрасен директор – г-жа Нели Петрова.

Деца от Българското училище към посолството ни в Лондон заедно със свои връстници от Първа английска гимназия в София. Вляво на снимката се вижда профила на Здравка Момчева. Снимка: Скрийншот от видео на Българското училище към посолството ни в Лондон

Деца от Българското училище към посолството ни в Лондон заедно със свои връстници от Първа английска гимназия в София. Вляво на снимката се вижда профила на Здравка Момчева. Снимка: Скрийншот от видео на Българското училище към посолството ни в Лондон

Най-трудно в чужбина е да мотивираш децата в гимназиалния курс да идват на българско училище в чужбина, което за тях не е задължително, а е въпрос на желание. Тези ученици са изключително натоварени с много тежки и отговорни изпити в английското училище, и въпреки това училището по България е техен желан втори дом. Най-голяма е ролята на учителя, който за тях в много случаи е не само преподавател, а настойник и душеприказчик в чуждото обкръжение. Такъв преподавател при нас е г-жа Здравка Владова-Момчева. Подобни извънкласни изяви привързват децата по-силно към идеята, че Българското е свидно, нужно, желано. През земи и морета ние търсим досег с Родината, намираме предани приятели, градим мостове, които крепят самочувствие и любов. Вижте нашата среща и съм сигурна , че кадрите ще ви доставят удоволствие. Ще видите радостта ни от досега с мили, талантливи и красиви хора – Българи!

Снимка: Скрийншот от видео на Българското училище към посолството ни в Лондон

Денят премина като празник по случай Деня на Европа – 9 май. Нашият абитуриент, Радослав Георгиев (който вече е студент по право и въпреки това идва в училището ни, за да завърши дванадесетия си клас) направи чудесна презентация на тема Правата на човека. Представихме на гостите си филм за нашето училище, посрещнахме ги с най-мили думи, получихме прекрасни подаръци. Нашият подарък за тях бе поднесен от г-жа Здравка Момчева, която подготви Таня и Лора от 9 клас да изпълнят едно от нейните великолепни стихотворения от стихосбирката й „Тракийско съкровище” – Аргантова. Ето какво е вдъхновило да напише този стих нашата прекрасна Здравка:

Цар Резос и съпругата му Аргантона

Цар Резос е тракийски цар, повел войските си в подкрепа на Троя. Пресичайки територията между днешна България и Турция, той оставил името си на реката, която и до днес се нарича Резовска река.

В тъмните гори на Кисос в Мала Азия срещнал царица Аргантона. Двамата се влюбили горещо и веднага се оженили. Но цар Резос трябвало да продължи към бойното поле. Одисей завидял на красотата му, на златно-сребърната му колесница с чутовните бели коне и една нощ го убил. После откраднал доспехите му. Споменът за великолепието на тракийския цар вдъхновил Омир да възкликне: „Смъртните не бива да носят такава хубост! Тя е достойна само за безсмъртните богове!“.

Аргантона, тя се оттеглила навеки в своите мрачни планини, отдадена завинаги на скръбта си.

Снимка: Скрийншот от видео на

Снежина Мечева. Снимка: Скрийншот от видео на Българското училище към посолството ни в Лондон

Великолепните изпълнения на нашите две ученички на английски и български можете да видите във видеозаписа по-долу. Както и кадри от срещата на част от българската делегация с посланик Константин Димитров и обиколката на учениците и учителите от Първа АЕГ из Лондон.

Беше прекрасно!

Приятно гледане.

Снежина Мечева,

директор на Българското училище към Посолството ни в Лондон
говорител на АБУЧ

 

One Comment »

  • курсове по английски за деца цени said:

    Прекрасно! И за децата и учениците е важно да учат английски език или други чужди езици. По този начин те се подготвят за живота от ранна възраст, а и междукултурната среда, в която попадат, се възприема без предразсъдъци.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.