Home » Избрано, политика

Български правителствени служители със забрана да пътуват в САЩ заради корупция

2015.05.21 Няма коментари
Хойт Йи бе в София в края на април. Снимка: БГНЕС

Хойт Йи бе в София в края на април. Снимка: БГНЕС

Бивши и настоящи правителствени служители от Румъния и България са получили забрана за пътуване в САЩ заради корупция, съобщи зам.-помощник държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Хойт Ий по време на изслушване в американския Конгрес, цитиран от румънски медии.

Американското посолство в Букурещ е потвърдило, че редица румънски официални представители, обвинени в корупция, имат забрана за влизане в САЩ, но е отказало да разкрие имена. Румънското министерство на външните работи не е било информирано във връзка със забрана, наложена на румънски граждани за влизане в Съединените щати.

Хойт Ий направи това изявление в рамките на изслушване във вторник в подкомисия на Камарата на представителите по европейски и евроазиатски въпроси и за оценка на рисковете в бъдещите отношения между САЩ и Унгария, пишат румънските медии. Изслушванията се състояха в контекста на влошаването на тези отношения, предизвикано от авторитарния уклон на правителството на Виктор Орбан и от решението на Държавния департамент да забрани достъп до американска територия на шестима унгарски официални представители, сред които най-известното име е на ръководителката на унгарската данъчна служба Илдико Вида.

На изслушването Хойт Ий бил запитан дали САЩ не прилагат различен стандарт към Унгария в сравнение с Румъния и България. Отговорът на Хойт Ий бил, че не може да става дума за различни стандарти при положение, че съществуват “бивши и настоящи румънски и български правителствени служители, които са получили забрана за пътуване в САЩ заради корупция”.

“Ромъния либера” посочва, че изявлението на представителя на Държавния департамент е абсолютна новина, тъй като до момента се знаеше само за един случай на забрана – за бившия премиер – социалдемократ Адриан Нъстасе.

В България единственият, който публично се оплака, че са му отнели американската виза, бе бившият вътрешен министър Румен Петков. Решението стана причина Румен Петков неведнъж да отправи груби нападки към тогавашния посланик у нас Джеймс Уорлик. Американското посолство не съобщи публично каква е причината за отнемането на визата на Петков. Хойт Йи беше на посещение у нас в края на април. /“Сега”/

.

Коментари на новината, отразени от БНР, от които става ясно, че зам. помощник държавният секретар е заявил, че не може да посочи имената, на които е наложена забрана да пътуват в САЩ, а само техния брой.


.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.