Home » Избрано

Още по темата за търговията с шофьорски книжки в България

2015.05.20 Няма коментари
Spread the love

Георги Свиленски пред Фрог.нюз: Борците срещу корупция в ДАИ ги уволняват, мълчаливите ги издигат

Георги Свиленски

Георги Свиленски

Получава се така така, че служители, които разкриват корупцията в ДАИ ги уволняват, а такива, които си мълчат – ги издигат. Това призна пред Фрог нюз депутатът от БСП и зам.-председател на транспортната комисия в НС Георги Свиленски. Повод да го потърсим е информацията ни, че преди няколко дни за четвърти път в ДАИ е бил уволнен инж. Иво Кръстев, който е подал най-много сигнали за корупция към нашите и европейски институции.

Този служител е възстановяван няколко пъти от съда. На мен ми се струва, че за толкова години полицията и прокуратурата трябваше да го извикат, за да да видят с какви данни за корупция разполага. Иво Кръстев е сигнализирал посолства и други европейски институции за продажбата на шофьорски книжки. Не може толкова години този случай да стои в безтегловност и спрямо конюнктурата да се уволнява или назначава. Той е един от квалифицираните служители в агенцията, подчерта народният представител.

По думите му, сигналите, които идват от ДАИ са изключително притеснителни на фона на произшествията, които се случват по пътищата с млади водачи, както и такива, които са със спорни възможности за шофиране. За мен изпълнителната власт трябва да се вземе в ръце и да не оставя съмнения в обществото, че има проблем и корупция при издаването на шофьорски книжки. Недопустимо е да има саморазправа и със служители, които дават сигнали за престъпления. Ние трябва да действаме точно обратното. Трябва да стимулираме хората да дават сигнали. Казваме на обществото: Снимайте тези, които нарушават закона, а в същото време, когато човек застава с името и подписа си зад даден сигнал, го игнорираме. Това е недопустимо, възмути се той.

На въпрос защо председателят на НС Цецка Цачева спира въпросите на депутати, свързани със сигналите на Иво Кръстев, той обясни: Председателят на НС, според мен, си превишава правата и не допуска въпроси на депутати. Мисля, че всеки народен представител трябва да има право да пита хората от изпълнителната власт. Цачева не би трябвало да връща питания. Включително и нашата парламентарна група е връщала много питания. Да не говорим за въпроси, които се бавят с месеци, за да мине тяхната актуалност. Това е стил на управление, който се връща с пълна сила само за няколко месеца. Надавам се медийният натиск да промени нещата, допълни още Свиленски.

Депутатът се зарече да постави въпроса пред колегите си от вътрешната комисия. Когато дойде при нас министър Ивайло Московски, ще го попитам какво прави с борбата с корупцията и със служителите, които я разкриват. Очевидно е, че освен, че трябва да се обяви война на джигитите на пътя, обществото трябва да се надигне и срещу тези хора, които допускат да се купуват шофьорски книжки. Защото тези шофьори, които са с купени книжки, тръгват и по европейските пътища и няма да се учудя, ако бъдем наказани с процедура от Европа.

.

Слави Бинев пред Фрог.нюз: Московски бяга от въпроса ми за търговията с шофьорски книжки

Първата ми проява в Европейския парламент, свързана с проблема за продажбата на шофьорски книжки, беше пред 2012 г. Това каза пред Фрог нюз депутатът от Патриотичния фронт Слави Бинев по повод грандиозната корупционна схема в ДАИ, за която ви информирахме.

Проблемът беше повдигнат от германските ми колеги. Те сигнализираха, че има българи, които нямат необходимата подготовка, за да са зад волана. Информираха ни още, че има хора, които по няколко пъти ги късат на изпити в страната, но в София на секундата взимат книжки. Това показва, че има изградена система и това беше доказано. Около 19 изпитващи бяха уволнени, по мои спомени, но 17 от тях вече са върнати на работа и продължават да провеждат изпити. Това означава, че корупционните схеми не само не се прикриват и не се замитат, а на практика се връщат. Най-лошото е, че това създава недоверие в нашите европейски колеги, които смятат, че шофьорите в България са опасни и за европейските граждани, призна депутатът.

По думите му е опасното е, че се продават не само книжки за любители-шофьори, но и за професионалисти. Тези водачи возят хора и би трябвало да носят отговорност за живота им. Най-големият проблем в момента е, че два пъти ми връщат въпроси, които искам да задам на министър Ивайло Московски по тази тема. Същите въпроси съм поставил и пред Европейския парламент още преди 3 години. В момента въпросите за продажбата на книжки продължават да са актуални. И аз настойчиво ги задавам, допълни той.

Според него нежеланието да се отговори, идва от министър Ивайло Московски. Не мога да си представя, че когато попиташ даден министър и той има отговор, няма да го даде. Дори да е допусната някаква грешка, той би трябвало да благодари, за това, че някой му е посочил. Ние като депутати, не си задаваме въпросите, за да мъчим министъра, а за да му помогнем, да го подсетим, че има конкретен проблем в неговата къща. Щом Московски не иска да отговори, това означава, че проблемът е много по-голям и той е в него, възмути се народният представител.

На въпрос, дали ще се откаже да пита за продажбата на шофьорски книжки, той обясни: Всички, които ме познават, са наясно, че моите въпроси не спират до момента, в който не получа ясен отговор. За съжаление Московски не е единственият министър, който не отговаря. Мисля, че премиерът Бойко Борисов трябва да бъде сезиран по този въпрос и да видим как той ще реагира. Не вярвам да играе на такива кокошкарско ниво. Убеден съм, че г-н Борисов моментално трябва да уволни министрите, които не могат да отговарят на поставените им въпроси. Няма лошо в това да кажеш, че има грешка. За съжаление има министри, които дискредитират въобще идеята да има парламентарен контрол в петък. Отиваш и питаш защо небето е синьо, а той ти отговаря защо месото е топло. Не е нормално това. Трябва да се помисли дали изобщо тези хора отговарят психологически и интелектуално за местата, на които са сложени. Под въпрос е дали могат да бъдат секретарки, камо ли министри, допълни Слави Бинев.

Запитан дали знае какво се случва със служителя от ДАИ, който подаде сигнал за корупция в системата, депутатът предположи: Със сигурност прави в момента лицеви опори. Системата е направена така, че този, който иска да промени нещата за добро, в живота започват да му се случват най-лошите неща, които може да си представи. Не зная в момента какво се случва с този служител, но вероятно съм близко до това, което предположих за него. Не може един човек, който сигнализира за корупция, да му се стовари целия дискомфорт. Сигурно ще гледат да му съсипят живота, за да покажат на другите какво ще им се случи, ако последват примера му и нарушат омертата. Той трябва да е пример за колегите си. Говоря от първо лице, защото на мен такива неща са ми се случвали многократно. Разбирам го прекрасно този човек. Има хора, които могат да ги съсипят с две движения, категоричен е народният избраник.

И продължи: Няма какво да ви лъжа. Проблемът с продажбата на шофьорски книжки седи „заключен” между двама-трима депутати. Вярно е, че всеки има своите приоритети. Но моето отношение по този проблем, може да се счита като отношение на цялата парламентарна група към него. Няма да се откажа. Първо-ще настоявам да получа отговор от Ивайло Московски. Защото отказът от отговор, също е отговор. Когато не даваш отговори, ти ясно признаваш вината си. Това е самопризнание за мен. „Но тъй като сме министри, ние ще правим каквото си искаме”, явно е отговора, който получавам. Поне аз така го тълкувам. Следващото действие, което ще предприема е да запозная с проблема парламента, министър-председателя. Разбира се отново, че отново ще сигнализирам и европейските институции, зарече се Слави Бинев. /Фрог.нюз/

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.