Home » Авторски страници, история

Кой е първият легален робовладелец в Америка

2015.05.01 Няма коментари
Spread the love

usa_0018tomova

Можете ли да познаете кой е бил първият легален робовладелец в Америка? Не се надявайте да разберете това от повечето медии.

Много американци си въобразяват, че знаят историята на робството, понеже са я изучавали в училище, тя им е припомняна чрез популярни филми и е споменавана много пъти по всевъзможни поводи от журналисти, обществени фигури, политици.

Но ето нещо, което вероятно не знаете:

Първият регистриран американски робовладелец е бил чернокож. Той пристига в колониална Америка в началото на XVII век под името Антонио от Ангола и остава в историята й като Антъни Джонсън.

Антонио/Антъни работи по договор като слуга при тютюнев фермер от Вирджиния. В колониалните времена слугите по принцип работели по договор до 7 години, за да си изплатят пътуването, подслона и храната, както и техните „пóлици на свободата“ (freedom dues) – материали, от които те ще се нуждаели, за да започнат живота си на свободни личности.

След изтичане срока на договора те били пускани, като мнозина от предишните слуги получавали земя и сечива. Такъв е и случаят с Антъни Джонсън.

След изтичането срока на договора той получил 250 акра (около хиляда декара) земя. Създал ферма и взел за ратаи четирима бели и един чернокож, за който се знаело, че е синът му – Ричард Джонсън. По-късно наел и чернокожия Джон Кейзър.

Джон Кейзър работил за Антъни Джонсън по договор като слуга до изтичане срока по същия договор, но работодателят му отказал да го освободи.

Един съсед – Джон Паркър – предявил в съда граждански иск срещу Джонсън с искане Кейзър да бъде пуснат. Паркър се надявал да помогне на Кейзър да сключи друг договор за слуга.

Първоначално съдилищата отсъдили в полза на Паркър, но Джонсън обжалвал.

На 8 март 1655 г. съдът на Норсхемптън каунти разпоредил негърът Джон Кейзър да се върне доживотно при своя господар – негъра Антъни Джонсън.

Около седем години по-късно, към 1661 г., Вирджиния узаконява тази практика – всеки свободен бял, черен или индианец да може да притежава собствени роби.

Проблемът с робството не е расов, а човешки. Алчност и малодушие стимулирали Антъни Джонсън и безброй робовладелци като него да извършват такива подлости спрямо човечността.

Училищата би трябвало да преподават и историята на Антъни Джонсън, но докато те са финансирани от правителството и докато някои исторически факти продължават да се смятат за „неудобни“, това едва ли ще се случи скоро.

 

Николай Гусев

––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Б.а.: Горният текст е написан по информация, събрана, преведена и обобщена от следните източници:

http://conservativetribune.com/1st-legal-slave-owner-america/
http://www.todayifoundout.com/index.php/2013/08/the-first-legal-slave-owner-in-what-would-become-the-united-states-was-a-black-man/
http://americancivilwar.com/authors/black_slaveowners.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Anthony_Johnson_%28colonist%29

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.