Home » Авторски страници, политика

Позиция и декларация на един безпартиен български гражданин

2015.05.01 Няма коментари
Spread the love

Позиция на главният редактор на www.Eurochicago.com Петър Стаматов, във връзка с получените и неполучените отговори (вж. тук) от страна на вицепремиера Кунева, и със заложените в държавен документ, но неспазени решения. Както и с политическото и икономическо статукво в България, което трябва да се промени.

.

psd_0029 В писмото на Еврочикаго от 30.03.2015 г. до г-жа Кунева, последният въпрос бе за Държавната агенция за българите в чужбина:

„Щом при такава нискобюджетна агенция (с малко повече от 0.5 млн. лева/год.) не се отстояват принципи и обещания, дадени пред гражданите, какво може да очакваме, когато става дума за милиарди, свързани с атомни централи и газопроводи, дългове и заеми?“

От отговора, който получихме на това писмо, не личеше вицепремиерът, отговарящ за българите в чужбина, да изпълнява ангажименти, поставени от приетата миналата година Национална стратегия за българските граждани и историческите български общности по света.

Щом вицепремиерът на Република България не изпълнява национална стратегия, какво още да чакаме.

Като създател на интернет сайта www.Eurochicago.com – издание, работило над 10 години безвъзмездно, на доброволни начала за каузите на България, мога да заявя, че никога в живота си на българин зад граница не съм се чувствал така излъган от политик. Моят житейски опит до 1990 г. и работата ми в интернет портала след 2005 г. до днес, ми е помагал да предчувствам грубите политически лъжи и манипулации. Прекъсването на моята гражданска активност и внимание към политическите процеси, което бе повече от 15 години (от 1990 – до 2005 г.), бе плод на подобно разочарование. Но тогава очите ми се отвориха за яхналите вълната „нови“ политически лидери само след 12 часа прекарани на „Раковска №134“. Новите/стари политици и дошлият с тях икономически произвол, в един момент ме отказаха да мисля за бъдеще в България. Затова повече от 16 години живея извън любимата ми страна (не казвам държава – вж. тук защо).

Както и да се наричат и преименуват – социалисти или демократи, граждански блокове или реформаторски обединения – поддържащите статуквото в България, то ни управлява не 25, а вече 70 години. Защото при всеки политически строй винаги е имало пчели и търтеи. Настъпило е време търтеите да бъдат изпъдени от меда, защото и малкото пчелички, останали в кошера, може да умрат от изнемога. Трябва да се справим със статуквото, което неправилно сме нарекли елит и олигарси. Та те са най-обикновени клептократи. Да ги напъдим или по-добре да забравим за България. Има ли нещо по-страшно от това да гледаш агонията на Родината си и най-близките си хора в нея!?

През последните месеци получих подкрепа от семейството и приятелите си да поработя над забравена (може би защото така е било някому удобно) политическа технология, която да даде възможност да се отървем от политици, които прескачат от партия в партия. А след тях да се отървем и от клептократите, защото политическата власт и останалите власти са се сраснали.

Изводът е елементарен – отнемеш ли им политическата власт (т.е. местата в парламента), те ще загубят и всичко останало.

Ето линк към сборната стараница  за създадената само преди дни Инициатива За прозрачност, сътрудничество и доверие“ .

Включете се и Вие, подкрепете я!

.

П. Стаматов

1 май 2015 г.

.

–––––––––––––––––––-

.

Лична декларация във връзка с инициативата ИПСД

.

Долуподписаният Петър Стаматов, заявявам,

Че не съм бил щатен или нещатен сътрудник на ДС. Не съм членувал в политически организации (освен в ДКМС), независимо, че поради това, че винаги съм изразявал открито политическите си позиции, ми е било предлагано неколкократно да се присъединя към различни партии и/или да се занимавам с политическа дейност.

Захващайки се с Инициатива „За прозрачност, справедливост и доверие“ (ИПСД), публично заявявам също,

че, както и досега, няма да се занимавам професионално с политика, а още по-малко пък да се кандидатирам за депутат, независимо, че основната идея на Инициативата е да открие 600 нови достойни народни представители в бъдещото 44-то Народно събрание.

Петър Димитров Стаматов

01.05.2015 г.
Чикаго

 

Peter_Stamatov

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.