Home » Е-Списание, история

Враца: За умиращ или добро, или…

2015.05.15 Няма коментари
Spread the love

bg_vratza

Населението във Врачанско продължава да намалява главоломно, сочат последните данни на Националния статистически институт. В края на 2014 г. населението в областта е 175 169 души и спрямо предходната година е намаляло с 3 226 човека. Средно аритметично на месец населението намалява с около 270 души, което е равно на едно средно голямо село от региона, пишат в konkurent.bg. Според документите в градовете живеят 103 192 души, а останалите 71 977 са в селата.

Но преди да прочете нататък тъжната статистика, гледайте един филм за града (на английски, със субтитри на български). Филмът „Враца – на път до края“ започва с думите: „Господ е проклел града и клетвата трябва да има причини.

Така започва този интересен и провокативно противоречив филм за историята на град Враца. Там ще чуем и най-култовата фраза за европейски град – „Там, където гарга не каца…“ Защо? Историята на града е разказана през символично преплетените съдби на четири крайно различни личности, съдбовно свързани с града и със значение за европейската история.

Това са производителят на файтони Мито Орозов, на когото съдружие му предлага лично Хенри Форд, основателят на „Форд Мотърс къмпани”. Революционерът Христо Ботев, от когото остава огнената фраза, стигнала до други континенти и други въстания за свобода: „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!“ Писателят и духовник Софроний Врачански. Световноизвестният скулптор Андрей Николов или Поета на мрамора и бронза, както го нарича западната преса.

А филмът е противоречив, защото напълно потвърждава цялата фраза на видния врачанин Васил Кънчов: „Господ е проклел града и клетвата трябва да има причини. Или много грехове са направили нашите бащи и деди, или пък вечно опозиционният дух на съгражданите ни е причина за тази клетва…”. Което ще накара мнозина врачани да видят от съвсем различен ъгъл своя град. И да научат факти, за които дори те не са подозирали.

И накрая още цитати и числа от статистическия институт:

„Продължава процесът на остаряване на населението. В края на 2014 г. лицата на 65 и повече навършени години са 39 979, или 22.8% от населението на областта. В сравнение с 2013 г. делът на тази възрастова група нараства с 0.5 процентни пункта“.

Остаряването на местното население води и до повишаване на неговата средна възраст, която в края на м.г. достига 44.9 години. В градовете тя е 43.0 години, а в селата – 47.6 години. Процесът на остаряване е по-силно изразен сред жените, отколкото сред мъжете. Относителният дял на жените на възраст над 65 години е 59.2%, а на мъжете – 40.8%.

Враца е сред областите с най-голямо намаление на населението в резултат на отрицателния механичен прираст, измерено чрез коефициента на нетна миграция -7.4%, заедно със Смолян -11.6% и Видин -7.0%. Според експерти при настоящата динамика на демографските процеси прогнозата за 2070 г. е населението във Врачанска област да намалее драстично и да стигне до 60 000 души.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.