Home » Избрано

Вануату бие България по заплати

2015.05.10 Няма коментари
Spread the love

Най-ниското заплащане в България е 138,46 евро, а на една островна република в Тихия океан – 213,70 евро

6cfb9b415fc2b3862550054cf9c47ec7_L

Минималната работна заплата в България, макар и страна членка на ЕС, е по-ниска от тази на островната Република Вануату. Най-ниското регламентирано заплащане у нас се равнява на 138,46 евро, а жителите на „икономическия гигант“ Вануату в Тихия океан се радват на възнаграждение от 213,70 евро.

Основният поминък във Вануату е селското стопанство, в което е заето 8О% от трудоспособното население. Значителни площи заемат плантациите за кокосови палми. Отглеждат се още кафе, ямс, какао, памук, различни плодове. Развива се животновъдството и риболовът. Промишлеността е слабо застъпена (9%), като предприятията са главно за обработка на дървесина, производство на хранителни продукти, текстилни изделия и производство на копра и кокосово масло.

През последните години добре се развива международният туризъм, който обезпечава значителна част от бюджетните постъпления. Средногодишно страната се посещава от 61 хил. туристи. Сферата на услугите заема 71% от икономиката на страната.

България пък се нарежда сред най-големите световни производители на определени селскостопански продукти, сред които анасон (6-и), слънчогледови семки и зърнено-житни култури (11-и и 12-и), малини, овче, козе и биволско мляко, тютюн и череши.

Тя е известна с производството на маслодайни рози, от които се правят едни от най-скъпите розови масла в Европа.

България е на 10-о място в света по добив на бисмут (2006), на 31-во място по добив цинк (2009), на 20-о място по добив на мед и на 19-о място по добив на каменни въглища (на шесто в ЕС след Германия, Полша, Чехия, Гърция и Румъния). Рудник „Елаците“ е най-големият на Балканите и един от най-големите в Източна Европа. Рудникът произвежда около 42 000 тона мед, 1,6 тона злато и 5,5 тона сребро годишно. Планира се да започне производството и на молибденов концентрат. „Аурубис България“ е завод в Пирдоп, който през 2005 г. произвежда 240 000 т анодна мед и 60 000 т катодна мед.

Въпреки че България притежава незначителни запаси на природен газ и нефт, нейният добре развит енергиен сектор играе важна роля на Балканите. Стратегическото разположение на страната я прави важен район за пренос и разпределение на нефт и природен газ от Русия за Западна Европа и другите балкански страни

Туризмът в България е едно от най-важните пера, формиращи БВП на страната. По данни на НСИ през 2013 година България е била дестинация за почивка и екскурзия на 9 191 782 души.

Защо населението на държава като Република Вануату, която е близо 10 пъти по-малка на площ от България и с население по-малко от това на град Бургас е с почти двойни минимални заплати от една съвременна държава, която е членка на Европейската общност!?

КОЙ е виновен българите да бъдат бели роби в Родината си!?

Източник:  Big5.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.