Home » Избрано

Фрийдъм Хаус: Най-ниско ниво на свободата на словото от 10 години насам

2015.05.05 Няма коментари

svoboda-na-slovoto

Свободата на словото е в най-ниското си ниво от десет години насам. Такова е заключението на публикувания в сряда годишен доклад на “Фрийдъм Хаус” за миналата година. Само 14 % от населението в света живее в страни с истински действаща четвърта власт. Европа продължава да отбелязва високи нива, въпреки че в някои региони има голям спад.

Причината за картината в световен мащаб са основно два фактора: приемането на закони, които рестриктират свободата на словото, най-често обосновани с нуждите за националната сигурност, и ограничаване достъпа на журналисти до зони на конфликт, съобщава “Фрийдъм Хаус”.

В редица държави, исторически известни със своите демократични практики, се забелязва влошаване условията за журналистите в изминалите 5 години. Гърция е паднала с 21 точки по 100-точковата система от 2010 година досега. По-значима негативна тенденция има още в Турция, Унгария и Сърбия, а нашата страна e на 75-то място.

Елън Ахекян, която е работила по доклада, заяви по БНР: Една от най-обезпокоителните тенденции, които видяхме в България, е концентрацията на собственост, особено в ръцете на „Нова българска медийна група”, най-вече като се има предвид, че собственикът е депутат, които се знае, че подкрепя партията, която е на власт. Всъщност в България през 2014-а година видяхме подобрение, заради това, че са били докладвани по-малко нападения срещу журналисти, в сравнение с миналата година. Резултатът от това е една точка подобрение за България в новия доклад на “Фрийдъм Хаус”. Според данните, властите в страната ни изглежда са толерирали заплахите срещу журналистите.

На дъното на класацията са страни като Беларус, Куба, Сирия, Иран, Северна Корея и включената за първи път окупираната от Русия територия в Крим. Показателят в САЩ е паднал с един пункт, заради задържания и тормоз спрямо репортери по време на протестите за граждански права във Фъргюсън, щата Мисури. На върха в класацията за медийна свобода са Норвегия и Швеция. /Фрог нюз/

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.