Home » Избрано

Германия се размина на косъм с голям терористичен акт

2015.05.05 Няма коментари

Днес на Германия ѝ се размина. А утре?

.

По всичко изглежда, че в петък Германия се размина на косъм с голям терористичен атентат. И въпреки това политиците продължават да говорят за “абстрактна опасност”. Не, заплахата е съвсем конкретна – твърди Катарина Искандар във Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”, в материал, цитиран от Дойче Веле.

Покушението, за което се предполага, че е било организирано от един 35-годишен мъж и 34-годишната му съпруга – и двамата от турски произход, по всяка вероятност е щяло да има мащабите на атентата срещу Бостънския маратон. Традиционното състезание по колоездене край Франкфурт е тъкмо онова, което експертите наричат “мека цел” – място, на което лесно може да се извърши атентат с много жертви. Следователите отдавна са наясно с възможностите, които големите спортни състезания разкриват пред терористите. Никога обаче опасността от атентати в Германия не е била толкова непосредствена, толкова конкретна и актуална, колкото днес.

Омаловажаване на опасността

И тъкмо в това е проблемът: независимо, че разследванията разкриват все повече подробности за замисъла на двамата предполагаеми терористи, политиците продължават да си говорят за “абстрактна опасност”. А на фона на актуалния случай това понятие е напълно неподходящо.

Впрочем, то си беше неподходящо и преди: фактът, че преди осем години службите за сигурност съумяха да осуетят атентатите, планирани от т.нар. “Група от Зауерланд”, не означава, че опасността е станала по-малко актуална. След това имаше няколко опита за атентати, а през февруари тази година властите в Брауншвайг се видяха принудени да отменят традиционното карнавално шествие, тъй като са разполагали с конкретни данни за планирано ислямистко нападение.

Затова не е оправдано терористичната заплаха за Германия да се нарича “абстрактна”. Употребата на тази дума може и да успокоява част от гражданите, но повечето от тях отдавна вече не вярват на подобни опити за омаловажаване на опасността. И са напълно прави! Защото вече е очевидно, че в борбата срещу тероризма все по-значима роля играе бдителността на отделния човек. В конкретния случай бдителност е проявила една продавачка в магазин, от който единият заподозрян редовно купувал материали, необходими за направата на бомба. Следващия път може да се наложи бдителност да проявим самите ние.

Сградата, в която се намира жилището на двамата заподозрени

Заплахата “тих джихад”

От години насам държавните органи за сигурност ни казват, че не смогват да разследват всички подозрителни лица от средите на салафитите. Затруднява ги дори следенето на онези, за които се смята, че планират да заминат на джихад в Сирия. Сегашният случай показва обаче, че съществува и едно “забравено поколение” джихадисти – това са онези млади хора около трийсетте, които не се гласят да заминат в чужбина, а си стоят тихо у дома. И на пръв поглед нямат нищо общо с джихадистите-туристи. Но това не ги прави по-малко опасни. Тези потенциални терористи трябва да бъдат следени поне толкова зорко, колкото и джихадистите, които се отправят към Сирия или Ирак.

Катарина Искандар, „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”

Източник на публикацията на български: dw.de

 

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.