Home » Избрано

Военен хеликоптер ще развява българското знаме над площад “Батенберг” в София

2015.05.05 Няма коментари

bg_flag

Вертолет Ми-17 с националния флаг и тази година ще открие военния парад на 6-ти май, в Деня на храбростта и празник на Българската армия, съобщава БГНЕС.

Тези вертолети от военновъздушните сили (ВВС) участват в много аварийно-спасителни операции – с тях се помага при наводнения, а също така се гасят пожари.

Вчера и днес Ми-17 тренират като прелитат на малка височина над столицата. Така се подготвят за провеждането на въздушната част от военния парад по случай честването на Деня на храбростта и празника на Българската армия.

Вертолетът, който ще открие парада, ще прелети над площада точно в 10:29 ч. утре. Във ВВС всичко е изчислено до минута, точният час, в който Ми-17 ще започне своят полет, ще бъде в 10:10 ч. Самото спускане на знамето отнема около 20 секунди, то трябва да бъде вече добре опънато около две минути преди прелитането над трибуната. Хеликоптерът ще премине над площада на височина 100 метра със скорост 80 км/ч.

Ще бъде използван и резервен вертолет, което е абсолютно стандартна процедура, обясни подполковник Филип Ангелов. “В крайна сметка авиацията е занимание, което крие рискове. За да се презастраховаме и всичко да мине нормално, предвидихме и резервен хеликоптер”, каза подполк. Ангелов.

Той за първа година е командир на вертолета, който ще спуска националния флаг. Тазгодишният въздушен парад за 6 май обаче му е шести. “Така че тръпката от доста време я изживяваме. Чувството е изключително приятно. В крайна сметка не бих намерил пилот, който да не се гордее и да не изпитва удоволствие от това, че ще лети със спуснатия национален флаг на държавата. Това е привилегия за всеки един, това е чувство на отговорност, чувство на дълг. С професионализма, който притежава всеки един от пилотите и екипите, които са на борда – техници, оръжейни специалисти и спасители – се постига именно това, което хората виждат и аплодират”, заяви подполк. Ангелов.

Той добави, че екипажите са готови за парада. “Това е плод на доста тренировки, на богат опит, натрупан през годините – така че сме готови за изпълнение на тази задача”, категоричен е подполковникът. /БГНЕС/

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.