Home » Авторски страници

Босия до БГ депутатите: Продажбата на шофьрски книжки може да убие и вашите деца

2015.05.17 Един коментар
Spread the love

Публикацията съдържа Отворено писмо на видния правозащитник Николай Колев – Босия до депутатите в българския парламент, във връзка с уволнението на държавния служител от Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” инж. Иво Кръстев. Г-н Кръстев е същият, който се е опитвал от много време насам да се бори с корупцията при издаването на шофьорски книжки в България, и който е подавал аргументирани сигнали във връзка с това до различни български институции и до Европейската комисия. Повече за неравната битка, която той е водил, заедно с група съмишленици, по тази тема, може да се прочете тук.

В Отвореното писмо в защита на инж. Иво Кръстев се казва:

“Инж. Кръстев работи в Агенцията от 2006 г. Има висше инженерно образование по ДВГ със степен „магистър” и всички възможни последващи квалификации. В работата си и на тестовете се представя отлично. Въпреки това е уволнен от работа на 21.о1.2010 г. от тогавашния изпълнителен директор. Поводът е, че изнася информация за корупция в Агенцията, чрез продажба на шофьорски книжки и шофьорски изпити на неграмотни, слабограмотни и негодни за водачи на МПС. По това време министър е Александър Цветков – бивш заместник-кмет по транспорта на Софийската община по време на кметуването на Бойко Борисов. Негов заместник е Ивайло Московски. След изхвърлянето на Цветков през 2011 г. го наследява именно Московски. Съдът възстановява инж. Кръстев на работа на 6 март 2012 г. Същият ден той отново е уволнен по същите причини, които съдът е приел за нелегитимни. Инж. Кръстев отново печели делото и е възстановен отново на работа на 6 юни 2013 г. В рамките на една минута той е уволнен за трети път. Този път от сегашният министър на транспорта Ивайло Московски. Съдът отново го възстановява на 6 август 2014 г. Предвид намесата на медиите, този път не е уволнен веднага и сега причините са различни. Има нов устройствен правилник и той просто не влиза в схемата. Причината не е лоша работа и ниска квалификация. Напротив, и квалификацията и резултатите му са отлични. Грехът му е, че отказва да влезе в схемата за корупция. През целия този период инж. Кръстев отстоява законността и истината. За този период беше изхвърлен Александър Цветков, неговият заместник Кичев, ръководители на Агенцията и служители на по-ниско ниво. Причината беше доказана корупция. Постепенно всички уволнени за корупция тихомълком бяха възстановени, прокурорските проверки тихомълком бяха прекратени и статуквото беше възстановено. Машината за правене на незаконни пари заработи на пълни обороти. За директор на агенцията, със застъпничеството на Цецка Цачева и министър Московски, беше назначен освободеният за корупция техен земляк Цветелин Цветанов.”

Следва целият текст на Отвореното писмо.

Untitled11

 

ОТВОРЕНО ПИСМО ДО ДЕПУТАТИТЕ ОТ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

Дами и господа народни представители,

На 15 май 2015 г. със заповед на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“ Цветелин Цветанов е уволнен за пореден път държавният служител от Изпълнителната агенция инж. Иво Бориславов Кръстев.

Малко предистория.

Инж. Кръстев работи в Агенцията от 2006 г. Има висше инженерно образование по ДВГ със степен „магистър” и всички възможни последващи квалификации. В работата си и на тестовете се представя отлично. Въпреки това е уволнен от работа на 21.о1.2010 г. от тогавашния изпълнителен директор. Поводът е, че изнася информация за корупция в Агенцията, чрез продажба на шофьорски книжки и шофьорски изпити на неграмотни, слабограмотни и негодни за водачи на МПС. По това време министър е Александър Цветков – бивш заместник-кмет по транспорта на Софийската община по време на кметуването на Бойко Борисов. Негов заместник е Ивайло Московски. След изхвърлянето на Цветков през 2011 г. го наследява именно Московски. Съдът възстановява инж. Кръстев на работа на 6 март 2012 г. Същият ден той отново е уволнен по същите причини, които съдът е приел за нелегитимни. Инж. Кръстев отново печели делото и е възстановен отново на работа на 6 юни 2013 г. В рамките на една минута той е уволнен за трети път. Този път от сегашният министър на транспорта Ивайло Московски. Съдът отново го възстановява на 6 август 2014 г. Предвид намесата на медиите, този път не е уволнен веднага и сега причините са различни. Има нов устройствен правилник и той просто не влиза в схемата. Причината не е лоша работа и ниска квалификация. Напротив, и квалификацията и резултатите му са отлични. Грехът му е, че отказва да влезе в схемата за корупция. През целия този период инж. Кръстев отстоява законността и истината. За този период беше изхвърлен Александър Цветков, неговият заместник Кичев, ръководители на Агенцията и служители на по-ниско ниво. Причината беше доказана корупция. Постепенно всички уволнени за корупция тихомълком бяха възстановени, прокурорските проверки тихомълком бяха прекратени и статуквото беше възстановено. Машината за правене на незаконни пари заработи на пълни обороти. За директор на агенцията, със застъпничеството на Цецка Цачева и министър Московски, беше назначен освободеният за корупция техен земляк Цветелин Цветанов.

Но корупцията не е свързана само с едни милиони, които целогодишно измъкват от джобовете на неграмотни и некадърни мераклии за водачи на МПС. Последствията от тази корупция са страшни и всички ние ежедневно ги виждаме по телевизиите, вестниците и в интернет. Избиването на български и чужди граждани е следствие именно на липсата на добра подготовка и капацитет на кандидат-водачите. Затова, когато пиша сигнали и писма до министър Московски, аз задължително прибавям – Убиец на български граждани. Към премиера се обръщам със – Съучастник в убийството на български граждани, а на Главния престъпник, пардон, прокурор, прибавям –  Укривател на убийци на български граждани. Достатъчно пъти в продължение на достатъчно дълъг срок съм ги сигнализирал с документи и факти, за да им позволя да продължават да бездействат и да се правят на разсеяни. По този повод има достатъчно въпроси по време на Парламентарния контрол, но резултат от това е пълна тишина.

Кого уволниха днес?

Днес уволниха един отличен специалист и достоен държавен служител, отказал да влезе в схемата за продажба на изпити и свидетелства за правоуправление, но всъщност той яростно протестира против безумното убийство и инвалидизиране на невинни български граждани по улиците и пътищата, в това число и деца. Самият той има двама сина – на 6 и 8 години. Когато започнаха незаконния идиотски натиск върху него, те са били на 2 и 4 годинки. Майка му е онкоболна, баща му е на 77 години, тъща му е неподвижна след тежък инсулт, тъстът му е починал миналата година вследствие тревогите около живота на инж. Кръстев. Жена му не работи, защото трябва да се занимава с децата и да обслужва неподвижната си майка. Именно това имаха предвид при опитите да го пречупят и да стане част от схемата за корупция.

Дами и господа народни представители,

Така не може да продължава и ден повече. Ние сме Парламентарна република и вие сте управленците на страната, и вие носите отговорност и за изпълнителната власт. С каква съвест си лягате всяка вечер, знаейки, че през деня водачите – убийци са убили и ранили български граждани по пътищата и улиците, поради ниската си квалификация и закупените си изпити и книжки? Не ви питам дали си представяте как един такъв шофьор сгазва вашите деца, близки и приятели на пешеходната пътека, на тротоара или където и да е. Ако си давахте сметка за това, досега хиляда пъти щяхте да натирите истинските виновци за тези убийства. Но, незнайно защо, не го правите.

Заявявам ви, че ако не вземете незабавни мерки, в най-скоро време ще се въоръжа с развалени домати и яйца, ще събера приятели и съмишленици, и тогава вие ще разберете как се гонят от работа честни и лоялни на закона държавни служители, и как се избиват безотговорно български граждани, включително и деца. Доматите и яйцата няма да бъдат хвърляни по сградата, а по вас. Не забравяйте това!

Уверявам ви, че това ще стане до края на месеца, ако не видя реални действия в посока на нормализиране на страната ни. Министър Московски трябва да бъде незабавно отстранен и даден на прокуратурата. Министър-председателят трябва да подаде оставка и да обясни защо не отстрани министър Московски от правителството, чийто премиер е той, въпреки множеството сигнали, изпратени от мен и инж. Кръстев до него.

Ако не искате да бъдете облети с развалени домати и развалени яйца, и опозорени завинаги – действайте незабавно и радикално.

Разбрахте ли?

В понеделник този текст ще ви бъде раздаден в пощенските кутии в Народното събрание.

 

Николай Колев – Босия

——————————————————————————————————–

Бел.ред.: Отвореното писмо на Николай Колев – Босия до депутатите в българския парламент, във връзка с поредното уволнение на инж. Иво Кръстев, е публикувано в блога на правозащитника, под заглавието “До евентуалните остатъци на човещина и отговорност в Народното събрание”.

.

One Comment »

  • Мариана (author) said:

    Днес до нас стигна информацията, че уволненият наскоро за четвърти пореден път държавен служител инж. Иво Кръстев е бил върнат на работа. Надяваме се, че сме помогнали по някакъв начин за това честните държавни служители да не бъдат наказвани заради това, че са честни. Както и, че неправомерните действия и корупционни практики при издаването на шофьорски книжки в България няма да бъдат толерирани повече.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.