Home » българи зад граница

Български ученици от седем държави празнуваха 24 май в Рим

2015.05.24 Един коментар
Spread the love

Clipboard14bg07kirilС химна “Върви, народе възродени” стотици българчета, които учат в Рим и околностите, посрещнаха българската делегация в базиликата “Сан Клементе”, където се състоя поклонение пред мощите на Свети Константин Кирил-Философ.

Към церемонията се присъединиха и български деца, родители и учители от 17 български училища в чужбина, дошли от седем държави. Те дойдоха, обединени от идеята на председателя на Асоциация “Балкан” в Испания Петя Цанева за общо честване на 24 май в италианската столица, която заяви пред Даниел Инков, журналист от БНР:

“Ние пристигаме една група 320 човека, събрани от целия свят български училища в чужбина, защото искаме да направим началото, да положим една традиция българи да се събират в свети за българите места.”

 

Вижте поздравителния адрес по случай  24 МАЙ на АБУЧ (Асоциацията на българските училища в чужбина).

 

Чуйте и записа на БНР от Рим.

.

One Comment »

 • р. Ватикана said:

  320 ученици от 17 български училища от Испания, Италия, Франция, Великобритания, Австрия, Кипър, САЩ, както и представители на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и Националното издателство за образование и наука “АзБуки”, медиен партньор на събитието, ще се съберат в Рим, за да поставят началото на една обединителна традиция – всяка година на 24 май да се организира поклонение на гроба на Св. Кирил в базиликата “Сан Клементе” в Рим. Събитието се провежда от 20 до 24 май по инициатива на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ).

  „В деня на българската просвета и култура – 24 май българите, пръснати по всички краища на света и самоорганизирали се в изучаване и запазване на българското четмо и писмо, виждат не само мисията на народа ни да дари просвещение и да дари светлина на другите народи, но в него те съзират кода на българската нация“, казва Петя Цанева, основател на Първото българско училище в Испания и член на управителния съвет на АБУЧ, организатор на събитието.

  Събитието ще започне на 20 май във Ватикана с генерална аудиенция при Папа Франциск. От името на българските училища в чужбина ще му бъде дарена икона на Свети Паисий Хилендарски, рисувана специално за случая и инкрустирана със скъпоценнни камъни от д-р Адриана Любенова, преподавател в Пловдивския университет и член на управителния съвет на АБУЧ.

  „Идеята да включим среща на учениците с Папата на генералната аудиенция ни подсказа нашия „съсед“, Папа Франциск, тъй като нашето училище „Асен и Илия Пейкови” се намира в непосредствена близост до Ватикана – казва Венета Ненкова, основател на училището и домакин на срещата. На неговите аудиенции винаги присъстват много деца и ученици, а той отделя много голямо внимание на възпитанието на новите поколения. Папа Франциск казва, че не можем да променим света, ако не променим възпитанието, а за това е необходимо изграждане на мостове и хармония и възстановяване на съвместния възпитателен процес. Той е иницатор на международната мрежа от училища, «Сколас окурентес», създадена по негова инициатива още като архиепископ на Буенос Айрес, която има за цел да хармонизира езика на разума с езика на сърцето и ръцете, а детето или младежа да мисли за това, което чувства и прави; да чувства това, което мисли и прави; да прави това, което чувства и мисли. Днес в тази международна мрежа от училища членуват 400 хиляди училищни заведения, разпръснати по целия свят, обединени от търсенето на хармонията: чрез красотата, която ни заобикаля, с нашето изкуство, музика, живопис, скулптура, литература, спорта, науката и технологията, като на преден план са поставени креативността и езика на ръцете, сърцето и разума. Освен това на аудиенцията всяка сряда Папата говори за семейството, отношенията в него и възпитанието. Мисля, че срещата на българските деца и ученици ще бъде много полезна, защото може да им открие един нов начин на мислене, за да «заразяват» с добро хората около себе си, както казва Папа Франциск».

  Освен срещата с Папата на площад Св.Петър, на 22 май е организирано посещение на Ватиканските музеи. Особено внимание ще бъде отделено на тракийските следи в папските колекции.

  Официалната среща на училищата ще се проведе на 23 май в църквата „Сан Лоренцо ин Пишибус”, в която се помещава българското училище „Асен и Илия Пейкови” в Рим (via Pancrazio Pfaiffer, 24). След подготвен специално за събитието български обяд, денят ще продължи с учебно-познавателна разходка по българските следи в Рим.

  В програмата се предвижда посещение на българската църква „Сан Паоло ала Регола”, площад „Кампо дей Фиори”, площад „Навона”, Пантеона, храма на Адриан, колоната на Марк Аврелий. Обиколката ще завърши в църквата „Сант Андреа деле Фрате”, където е погребан големият родолюбец, духовник и дипломат Петър Парчевич.

  В деня на празничния 24 май се предвижда посещение на базиликите „Санта Мария Маджоре” и „Санта Праседе”, свързани с мисията на солунските братя. В 14.00 ч. участниците, съвместно с официалната българска делегация, ще присъстват на молебен на гроба на Св. Константин – Кирил Философ в базиликата „Сан Клементе“.

  Празничният ден ще завърши с официален прием в салоните на българското посолство в Рим, със специалната покана на Посланик Марин Райков.

  Празниците на българските неделни училища в Рим ще завършат с участие в откриването на юбилейните дни „100 години българско кино”, организирани от Българския културен институт в Рим.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.