Home » българи зад граница, Е-Списание

24 май в българските училища в Чикаго

2015.05.24 Няма коментари
Spread the love

Елена Цанева, БНР

Момент от 24-майската манифестация на Малко българско училище. Снимка: Скрийшот от видео на МБУ

Момент от 24-майската манифестация в Чикаго на Малко българско училище. Снимка: Скрийшот от видео на МБУ

Българските училища накараха имигрантите в Чикаго да усетят 24 май с цялата му прелест. Някои от тържествата вече приключиха, а тези в училище “Джон Атанасов” и на училището към БПЦ “Св. Иван Рилски – Чудотворец” предстоят. Само след няколко часа тук ще бъде осветен и официално открит и доставеният от България в Чикаго бюст-паметник на Васил Левски.

Близо 700 българчета във Ветровития град получат свидетелства за края на учебната година и с песни, стихове и танци отбелязват най-светлия ден на България. В Малко българско училище, което в контраст с името си е най-голямото в Америка – повече от 350 деца, заедно със своите учители и родители, празнуват днес 24 май. Те отбелязаха Деня на българската писменост, просвета и култура с празнична манифестация около училището, с тази вечна песен “Върви, народе възродени”, с концерт и специално посещение.

От името на сенатора републиканец Марк Кърк, г-н Робърт Джонсън поднесе специален поздравителен адрес и отбеляза, че е много приятно, че има такава динамична и жизнена българска култура в Чикаго, и от американска страна биха искали това да продължи и при следващите поколения.

Манифестация, 2015

Posted by Малко Българско Училище on 24 май 2015 г.

Всъщност, Малко българско училище, 10 години след създаването си, отбелязва 24 май и с още нещо различно – към тях се присъединява едно от по-малките училища – “Алеко Константинов”, което става техен филиал в друг район на града.

И от най-голямото, към най-младото училище в района на Ветровития град – “Патиланско царство”. Там тържеството започна с изложба на повече от 30 репродукции на картини от български художници, нарисувани от учениците, и със специално подготвен исторически спектакъл:

Мария Танчева, 12-годишна: “Ние го посветихме този спектакъл на 24 май, ден на българската азбука, и искахме да покажем на българите в Чикаго, че и ние си помним за държавата България.

Доника, 11-годишна: “24 май е Ден на българската азбука. Обичам го, защото аз съм българка.”

Директорката на училище “Патиланско царство “ в Чикаго, Роси Дамянова, добавя към това:

“Учителите, които сме тук, правим всичко възможно децата да се чувстват свързани с България, пък дай Боже след време те сами да дойдат там обратно, да се върнат!”

На всички българи Честит празник на българската просвета и култура и на славянската писменост!

.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.