Home » Авторски страници, българи зад граница

Празникът за 24 май в Българското училище към Посолството ни в Лондон

2015.05.24 Няма коментари
Spread the love

IMG_0272

Ние, от Българското училище към Посолството на България в Лондон, посрещнахме празника на светите братя Кирил и Методий на 21 май, в деня на Св. Константин и Св. Елена. Отново всички се събрахме в катедралата “Сент Люк” в лондонския квартал Челси.

IMG_0274

Тържеството бе открито от именник – посланик Константин Димитров, който, освен приветствие и добри думи към всички в залата, поднесе букет на другия именник – г-жа Елена Роблес, ръководител на състава за народни танци към училището.

За наша голяма радост присъства и пожизненият почетен председател на Българския Сити клуб в Лондон – Кирил Саксокургготски. В поздрава към всички той спомена радостта си да е сред нас. Сподели, че когато е бил студент в Принстън, САЩ, българските студенти там са били най-големият процент отличници и пожела на учениците именно такова бляскаво студентстко бъдеще. Училището ни винаги е подкрепяно от принц Кирил и от всички членове на Сити клуба, някои от които присъстваха и тази вечер (г-жа Мартина Ангелова – ковчежник на клуба, заедно с трите си деца, ученици в нашето училище, и г-н Янко Зарков – член на Управителния съвет на Сити клуба, придружен от своята майка, дошла от България).

IMG_0275

Принц Кирил поднесе букет на другия наш най-очакван гост – очарователната Поли Генова. Тя долетя доброволно същия ден от България, само за една нощ, за да оцвети концерта и настроението на всички с големия талант и слънчевото си излъчване.

Един час и половина учениците пяха, рецитираха, танцуваха. Овациите бяха много. Но върхът на вечерта бе финалът, когато Поли пя за нас и с нас. Няма да ви разказвам повече подробности, вижте на този линк финала на вечерта, който естествено завърши с химна на Кирил и Методий (не се заглеждайте в качеството на филма, гледайте настроението):

Да живеем и да пеем днес и завинаги за буквите, за книгите, за учителите и покровителите, за съхранителите на България!

Честит празник на просветата и културата, Родино!

IMG_0276

Снежина Мечева,

директор на Българското училище към Посолството ни в Лондон
говорител на Асоциацията на българските училища в чужбина

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.