Home » Избрано

Св. Синод обяви официално Симеон за “цар на българите”

2015.04.30 Няма коментари
Spread the love

bg0038tsar Светият синод на БПЦ обяви официално Симеон Сакскобургготски за цар на българите. На свое заседание митрополитите решиха на всяко богослужение да се споменава бившия премиер като „благоверен цар на българите Симеон”.

Решението, публикувано на сайта на Светия синод, е по предложение на Пловдивския митрополит Николай. Споменаването на „благоверния цар на българите Симеон” се очаква да прозвучи за първи път по време на тържествената света литургия, която ще бъде отслужена от патриарх Неофит и владиците в Плиска по случай 1150 г. от покръстването на България.

Досега споменаването на светската власт в църквите е „благочестивият и православен български народ, правителството и христолюбивото войнство”.

На 2 май в Голямата базилика в Плиска патриарх Неофит ще оглави тържествена литургия и ще връчи орден „Св. Цар Борис-Михаил“ на премиера Бойко Борисов. Симеон Сакскобургготски пък ще получи орден „Св. Иван Рилски“.

Съобщението на Св. синод:

Св. Синод разгледа предложение на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай и след проведеното гласуване единодушно Р Е Ш И:

Дава благословение при извършването на обществени и частни богослужения във всички църкви и манастири в диоцеза на Българската православна църква да се споменава името на Негово Величество Симеон ІІ, цар на българите, както следва:

По време на Светата Литургия:

– на Великата ектения: „О благочестивом и христолюбивом царе болгарстем Симеоне”;

– на Сугубата ектения: „Еще молимся о благочестивом и христолюбивом царе болгарстем Симеоне”;

– на Великия вход: „Благочестиваго и христолюбиваго царя болгарскаго Симеона”;

след което следва поменаването на народа и т.н., както и да се включи в последованието на Многолетието след „О Святейшем отце нашем”, преди поменаването на народа. /OFFNews.bg/

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.