Home » Авторски страници, българи зад граница

В навечерието на Петия Фолклорен фестивал “Верея” в Чикаго

2015.04.24 Няма коментари
Spread the love

За най-значимо българско събитие на годината в САЩ за 2014 г. бе обявен Фолклорният фестивал „Верея“ в Чикаго – събитие, чието четвърто издание събра през април м.г. над 20 танцови състава от различни държави и континенти.

Видео от четвъртото издание на фестивала в Чикаго:
.

Днес, 24 април 2015 г, от 18:00 ч. ще започне петото издание на Фестивала, за което вече са се записали 35 състава с общо над 500 танцьора.

Verrea001

БГ ФОЛК КЛУБ ВЕРЕЯ – ФОЛКЛОРЪТ Е МАГИЯ

ВЕРЕЯ – ЧИКАГО е КЛУБ, създаден през април 2010 г., за да популяризира и развива българския танцов фолклор в две основни направления – групи за хора от всички възрасти за изучаване и интерпретиране на автентични фолклорни хора, и представителен танцов състав за обработен сценичен фолклорен танц.

Основна отличителна черта на ВЕРЕЯ е високата мотивация на участниците. Голямо предимство е също независимостта на клуба като културен субек – няма комерсиални интереси, нито каквато и да е зависимост от институции.

Към настоящия момент във ВЕРЕЯ са постоянно ангажирани около 60 човека от 7 до 50-годишна възраст, които са разделени в три основни групи. Изявите също са основно два типа – участия в национални и международни фолклорни фестивали, и сценични участия с представителен или конкурсен характер.

Основната творческа цел на клуба и нейните ръководители – К. Маринов и И. Новакова, е различният подход. На първо място са хората, техните потребности и интереси, а на второ – автентичното представяне на фолклорното ни наследство в една силно конкурентна и комерсиална среда.

Изграждането на общност от хора, обичащи фолклора, общуването им чрез танца и емоциите от изявите, и постигнатите резултати… – всичко това ни обединява.

Танцовият състав на ВЕРЕЯ изпълнява авторски хореографии.

За да запазим и продължим фестивал ВЕРЕЯ, ние се нуждаем от Вашата подкрепа, подкрепата на сънародниците в Чикаго – Българският град. Нека да покажем, че когато сме заедно, ние го можем и сме единен народ.

За контакти: Константин Маринов – 773-742-5158

Моля подкрепете събитието тук:  Folk festival VEREA-Chicago April24

Страницата на събитието във  ФБ (линк)

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.