Home » Авторски страници

За право на избор за ваксините – балкански и европейски протест

2015.04.23 Няма коментари
Spread the love

11156201_970480749628746_4537967642429949126_n

В България, в Източна и в цяла Европа се организира международен протест за правото на избор на ваксините. В България протестът започна отдавна като инициатива на фейсбук групата „За или Против Задължителните Ваксини“. Според тази група въпросът за правото на избор е именно правен, а не медицински – той е всъщност общочовешки и е свързан с конституцията за правата на човека.

По статистика, в много от развитите западноевропейски и азиатски държави ваксините имат избирателен характер. Известните държави с препоръчителни ваксини са Германия, Великобритания, Русия, Ирландия, Австрия, Испания, Португалия, Швейцария, Украйна, Исландия, Люксембург, Холандия, Норвегия, Швеция, Финландия, Дания, Гърция, Кипър, Естония, Беларус и Литва. По европейска статистика, покритието на ваксините в тези държави всъщност е по-голямо от това в България, където ваксините са задължителни, но много родители избират да бъдат санкционирани, вместо да ваксинират децата си.

Протестът на групата „За или Против Задължителните Ваксини“ придоби значителност и обществена популярност още през януари 2015 г. със създаването на отворено писмо-подписка със същата кауза, което бе подкрепено от няколко неправителствени организации:

Сдружение „Национална мрежа на родителите”
Сдружение “Екофорум за устойчиво развитие”
Българско хомеопатично общество
Фондация “Родна стряха”
Сдружение “Естествено”
Национален форум “Моето дете”
НПО “Другото училище”

Тук можете да намерите съдържанието на писмото и правното приложение към него: http://otvorenopismo.weebly.com/

Писмото бе подписано онлайн от 3267 български граждани, живеещи в България и в чужбина. Адресирано до президента на република България Росен Плевнелиев, министър-председателя Бойко Борисов, министъра на здравеопазването Петър Москов и някои ключови български институции, отвореното писмо съдържа извадки от европейски, американски и български медии по отношение на ваксинопрофилактиката, и е защитено от научни, правни и общочовешки доводи и факти в подкрепа на каузата.

Макар писмото да получи голям отзвук в българските медии, адекватен отговор от страна институциите, до които бе пратено, все още няма. Поради тази причина, както и заради нарастващото недоверие на българските родители към здравните институции в България, и към ефективността на ваксините, тази инициатива се разраства и в момента наближава кулминационен момент, в който ние, българите, се присъединяваме към един общобалкански протест за право на избор на ваксините.

Можете да откриете информация за събитието тук:
https://www.facebook.com/events/369908026531635/

А също и във фейсбук групата „За или Против Задължителните Ваксини“:
https://www.facebook.com/groups/161283897242551/

Untitled09

Администраторите на групата споделят в текста за събитието:

„Събитието е общобалкански протест на Македония, Сърбия, Хърватия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Словения и България… За България протестът се провежда във Фейсбук и навсякъде. … Допълнително ще обявим, ако се вземе решение за протест на конкретни места като част от общия протест. В съвременното развито общество правото на избор и неприкосновеността на личността са императив, докато у нас по отношение на ваксинопрофилактиката подходът е авторитарен и противоречащ на гарантираното от европейското законодателство право на информация и избор. Законът за здравето подлежи на субсумиране под редица норми, те са от различен ранг. Конституцията на Република България, европейската Конвенция за правата на човека и Конвенцията за защита на правата на човека и на човешкото достойнство във връзка с прилагането на постиженията на биологията и медицината, стоят НАД българския Закон за здравето, останал от тоталитарни времена, проформа напаснат впоследствие, но не изцяло към европейските актове и Конституцията. Нашите деца са наша грижа и отговорност! Искаме право на избор за ваксините!“

Засега този протест все още набира своите участници онлайн и се разпространява и подкрепя главно чрез Фейсбук и други социални мрежи. Но ако исканията на тези загрижени родители не бъдат удостоени с необходимото внимание от нашите институции, много е вероятно протестът да надрасне медийното пространство и да се прехвърли по площадите.

По отношение на протеста в цяла Европа, отново за правото на избор на ваксините, на страницата на събитието с общобалканския протест във Фейсбук можете да намерите информация и за подписката писмо до Европейския парламент, Европейската Комисия и Съвета на Европейския Съюз.

Всеки, който желае да подкрепи протестa за право на избор на ваксините в България, може да го направи като се присъедини към събитието във Фейсбук, както и към групата за ваксините.

А на следната уебстраница можете да намерите и много полезна информация за ваксинопрофилактиката в България и по света: http://vaksini.eu/

 

Дари Проданова

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.