Home » Авторски страници, българи зад граница

Обучението по български език в БУ „Джон Атанасов“ лицензирано от щата Илинойс

2015.04.08 Няма коментари
Spread the love

header_lighter

Българско училище „Джон Атанасов“ в Чикаго стана първото българско съботно-неделно училище, признато от образователното министерство на САЩ, щата Илинойс.

Почти едновременно с анонсирането на новата инициатива на държавните училища в Чикаго – CPS Adopting Seal of Biliteracy to Recognize Students with Mastery of Two or More Languages – www.cps.edu (Държавните училища в Чикаго въвeждат печат за владеене на един и повече чужди езици), българско училище „Джон Атанасов“ в Чикаго получи на 30 март 2015 г. лицензиране на програмата си за обучението по български език от Министерството на образованието на щата Илинойс, като признание за високото качество на преподаване, покриващо стандартите за владеене на чужд език на щатско ниво. Тези важни събития очертават нови образователни перспективи за младото поколение българи в Чикаго и околностите му.

Това ново признание на училището носи много предимства за учениците, които ще могат да представят ВЛАДЕЕНЕТО НА БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК КАТО КРЕДИТЕН ПРЕДМЕТ ИЛИ КАТО ПЕЧАТ ВЪРХУ ДОКУМЕНТИТЕ СИ ЗА ЗАВЪРШЕН ЕТАП НА ОБУЧЕНИЕ В АМЕРИКАНСКАТА ОБРАЗОВАТЕЛНА СИСТЕМА. То издига по-високо, както авторитета на българското училище зад граница като цяло, така и отговорностите му за качествено преподаване и ефективност на овладяване на българския език.

Тези отговорности се засилват и от съвпадащата по време и друга тенденция в образователната политика, този път на България, спрямо българските училища зад граница. След многогодишното настояване от страна на Асоциацията на българските училища в чужбина, Народното събрание прие на първо четене пак през месец март т.г. влизането на българските училища зад граница в Закона за общоучилищното образование в България. Очакваното узаконяване на българските училища зад граница и от страна на България ще стабилизира статута им и ще гарантира и от своя страна това, че обучението по български език зад граница е главно условие за съхранение на българското самоопределяне и е от стратегическо значение за запазване на суверенитета и целостта на нацията ни.

От друга страна, с въвеждането на Seal of Biliteracy to Recognize Students with Mastery of Two or More Languages (Печат за отличие на учениците, владеещи два или повече езика) държавните училища на територията на Чикаго ще дават редица привилегии на учениците, владеещи чужд и/или майчин език, като предимства при приемане в престижни гимназии, колежи и университети, както и при бъдеща професионална реализация. Тук следва да отбележим с адмирации новата тенденция на образователната политика на САЩ, в частност на щата Илинойс, за отделяне на приоритетно място на чуждите езици, в това число и на майчиния, във всички етапи на обучение. Следва да оценим положително зачитането на всеки език, колкото и „малък“ да е той, от страна на могъщата англоговоряща Америка, и да определим това като предвидлива далновидност в епохата на глобализация, в която непрекъснатата сменяемост на икономическите дадености е неизменно съпроводена с културни и езикови специфики.

Признаването на обучението по български език в САЩ е поредното признание на българската култура, след като през 2007 г. кирилицата, която не е славянска, а българска азбука, стана третата официална азбука на Европейския съюз. Несъмнено това е демократичен и хуманен акт от страна на многонационална Америка, с който тя показва, че цени правото на всеки народ да има своя собствена култура и ценности на нейна територия. Но това е и още един силен мотив българските деца да изучават родния си език, да съхраняват народностната си идентичност, да запазят националната ценност, завещана ни от Св. Св. Кирил и Методий.

А за нас, учителите, това е и признание не само за нашия труд, но и за труда на всички наши просветители, превърнали България в люлка на славянската писменост и култура още в далечния IX век. Чувстваме го и като награда в навечерието на празника на духовността – 24-ти май.

Владеенето на чужд език, който е изучаван извън редовните американски училища, се очаква да се удостоверява с печат върху документите за завършена степен на американската образователна система за ученици, обучавани в съботно-неделните етнически училища, които от своя страна са с лицензирани образователни програми на щатско ниво. Много други етнически училища в Чикаго и района му с дългогодишна история и опит като полски, руски, украински и др., са постигнали това. Училище „Джон Атанасов“ е първото българско училище, последвало техния пример. Този печат ще се полага на принципа на досегашното признаване на чуждия и/или майчин език като кредитен.

Съвпадението на всички тези образователни промени в двете държави, България и САЩ, с полученото на щатско ниво одобрение на програмата на обучение в българско училище „Джон Атанасов“ Чикаго, потвърждава далновидността на цялото училищно ръководство, усърдието в работата на педагогическия колектив, на ученици и родители, както и готовността за посрещане на новите перспективи в образователното дело на двете държави – България и САЩ, с които сме свързани. В тази връзка трябва да припомним, че по инициатива на ръководството на училище „Джон Атанасов“ Чикаго през 2001/2002 г., тогава помещаващо се в църквата “ Св. София“, със съдействието на посланик Елена Поптодорова, бе открито първото лицензирано от Министерството на образованието в България, българско училище в чужбина. Сега БУ „Джон Атанасов“ в Чикаго е първото българско училище, получило кредитиране от страна на американското образователно министерство в САЩ, щата Илинойс.

Българско училище „Джон Атанасов“ отправя специална искрена благодарност на генералния консул на Р. България в САЩ, г-н Симеон Стоилов, за дългогодишната подкрепа и насърчаване; на Асоциацията на българските училища в чужбина за единомислието; на членовете на училищния Борд, на родителския Съвет, на педагогическия колектив за единодействието, усърдния труд и работа в здрав екип; на 180-те ни ученици и техните родители за постигнатия пореден успех в 14-годишната история на училище „Джон Атанасов“ в Чикаго; на в. “България Сега” и на Eurochicago.com за популяризирането на нашата дейност.

.

От ръководството на българско училище „Джон Атанасов“ Чикаго

! 35 Уч от ДА 3

Прочетете още: Обява на БУ „Джон Атанасов“
.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.