Home » Авторски страници, политика

Десетият постулат на Инициативата “За прозрачност, сътрудничество и доверие”

2015.04.18 Няма коментари
Spread the love

Нови политически норми за бъдещо управление на България анонсира новосъздадената инициатива “За прозрачност, сътрудничество и доверие” (ИПСД)*, която търси “рецепти” за България. За първите девет основни принципа на Инициативата вече писахме тук. По-долу четете за десетия.

Цитат: Съвременната българска политика прилича на стара залоена манджа, която само ни я претоплят преди избори. Лойта е винаги най-отпред и както и да гребнеш, каквато и бюлетина да пуснеш, накрая в чинията ти сервират мазнотията, защото тя винаги плува отгоре. Ето защо в политическата манджа трябва да добавим много нови, свежи и добри продукти, така че да разнообразят съдържанието. След това добре да разбъркаме с черпака, така че когато гребнем, освен лой в него да попаднат и късчета от нещо свежо.”

С други думи рецептата е: свежи продукти, добро разбъркване и… ЖРЕБИЙ.

Постулат №10 на Инициативата ПСД: Посредством съвременните технологии ЖРЕБИЯТ да се върне в политиката и да намери достойно място – така, както е било в древността (вж. линк).

Ние, българите, често обичаме да недоволстваме срещу всякакви избори, но никога досега не сме оспорили резултатите от тиражите на лотарията. Именно така всеки кандидат-депутат ще има своя реален шанс и няма да чака да измрат водачите му или да го огрее ефектът 15/15**.

Щом милиони българи играят тото при минимален шанс да спечелят, а надеждата ги крепи да опитат отново и отново, защо да не събудим друга, по-чиста надежда у хората? Надеждата, че те или техни приятели, на които се доверяват, ще имат възможност да попаднат в Парламента, въпреки статуквото, и да докажат силата на мисълта и мечтите си.

Защо да не опитат, особено ако този опит не им струва нищо? И което е най-важното: шансът им не зависи от външни фактори. А при по-висока активност (и при предстоящото евентуално задължително гласуване), вероятността за победа се увеличава.

Ако сте сред обявените от статистиките 60% недоволни от днешните партии, заповядайте:

подкрепете Инициативата ПСД –  тук

запишете се за член (страницата ще бъде отворена от 6 май 2015 г. при официалното откриване на кампанията на новата инициатива. Членският внос ще бъде на стойността на един СМС и ще се дарява изцяло за болни и нуждаещи се възрастни хора);

– предложете достоен Ваш познат за кандидат-депутат (от средата на м. май);

станете спонсор (към отделни генерални спонсори няма да се обръщаме, поне докато движението не получи обществената подкрепа на няколко десетки хиляди граждани и има добър обществен контрол за изразходваните средства).

——————————————————————————————————

* Инициативата ПСД си е поставила няколко основни задачи, но първата сред тях е да разбие със законни средства монопола на клептокрацията и политическото статукво в Народното събрание – там, където се приемат законите и се решава бъдещето на България. Имейл за връзка ще намерите в публикацията тук (линк).

** Терминът “Ефектът 15/15” дойде от Европейските избори през 2014 г., когато никому неизвестен младеж измести основен кандидат на БСП за ЕП. Този ефект отново се повтори есента при Парламентарните избори. Този път не в БСП, а в “България без цензура”. От събрани преференции 13-ят в листата Анна Баракова зае второто място в Пловдив. Освен в ББЦ преференциалният вот оказа влияние и в “Атака”, където 11-ят стана втори, и в ДПС. Впоследствие се наложи няколко души да си направят самоотвод и да се откажат от местата си в НС (уж доброволно).

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.