Home » Авторски страници, българи зад граница

Български “диаманти” на 50-тия Балкански фолклорен фестивал

2015.04.07 Няма коментари
Spread the love

 

Българският дух и фолклор са силни в Чикаго

.

Приключи 50-тият юбилеен Чикагски фестивал за фолклорни песни и танци от Източна Европа. Хора от цяла Северна Америка бяха пленени от магията на българския фолклор – пише Светлозар Момчилов във в. „България СЕГА“.

Това бе поредният повод да сме горди, че сме българи, защото в основата на организацията на този престижен фестивал са българи, а също така българският фолклор бе представен по великолепен начин от ансамбъл „ВЕРЕЯ“, Ансамбъл „Хоро“, ансамбъл „Балкански Игри“ и Инструментална група „Балкански Ритми“. Фестивалът се проведе традиционно в престижния Университет на Чикаго и бе посетен от хора, дошли от различни части на Северна Америка.

Освен редовните изпълнители и гости, всяка година се появяват и нови. Когато наблюдаваш хора от най-различни възрасти и националности да изучават с желание и радост нелесните български фолклорни танци, да пеят почти без акцент български народни песни – разбираш, че ние българите имаме едно от най-богатите културни наследства в света. Помня, как в едно интервю единият от организаторите на фестивала, Джон Куо, нарече българските народни песни и танци „диаманти“. Независимо, че България днес се смята за сравнително бедна държава в Европа, ние българите сме богати с нашето културно наследство и нашите български гени. Това ни дава преимущество, особено когато живеем и работим в чужбина.

Надявам се краткият фоторепортаж (вж. по-долу – бел.ред.) да предаде настроението и емоциите по време на фестивала, а на всички българи, които не са успели да присъстват тази година, искам да кажа: „Ако искате да се почувствате горди, че сте българи, посетете Чикагския Фестивал за фолклорни песни и танци от Източна Европа, който се провежда всяка година в края на месец март!“.

——————————————————————-

Николина Кисьова за Фестивала: Танцовите работилници започваха от 9 ч. сутринта, от четвъртък до неделя включително. Във всички танцови и музикални групи играеха или свириха и по две поколения от семейство – родители и деца, и беше много трогателно да се види това, защото така се предават традициите.

.

Вижте нашето видео по записи, направени от Николина Кисьова

.

Снимки на в. „България Сега“ от фестивалния концерт

 

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.