Home » българи зад граница, Е-Списание, политика

Юлиан Ангелов за ДАБЧ и Комисията за българите в чужбина

2015.03.04 Няма коментари
Spread the love

Депутатът от Патриотичния фронт Юлиан Ангелов, който е член на ВМРО, даде тази сутрин интервю за БНР, във връзка с Комисията по политиките за българите в чужбина, създадена неотдавна в българския парламент. Ангелов засегна в това интервю и даването на българско гражданство на етнически българи, както и отношението на ВМРО към въпроса за избирането на председател на ДАБЧ. Депутатът каза пред БНР, че българите зад граница не бива да бъдат заложници на партийни и икономически боричкания.

Юлиан Ангелов. Снимка: Topnovini.bg

Юлиан Ангелов. Снимка: Topnovini.bg

“Познавам някои от хората, които ще влязат в комисията, и те са активни по темата за българите зад граница. Въпросът е какво ще бъде ръководството и дали то ще бъде адекватно? Надявам се, че тази комисия ще накара институциите да направят някакъв синхрон помежду си и да помогнат за облекчаване на проблемите на българите. И особено в Министерството на правосъдието, където от две години има пълен бойкот на това българите зад граница да получават гражданство. Надявам се, че тази комисия ще покаже болните места. При положение, че България е в тежка демографска криза и трябва да се грижи за своите малцинства зад граница, ние правим точно обратното. Тези хора, които са в тези институции, трябва да си заминават.” – заяви депутатът пред БНР.

.

Интервюто на Силвия Великова с Юлиан Ангелов можете да чуете от звуковия файл. 

——————————————————————————————————————————————————-

Юлиан Ангелов бе предложен за зам. председател на Комисията по политиките за българите в чужбина и днес по-късно бе утвърден за този пост. Председател на комисията е Румен Йончев от БДЦ, а в съставa й влизат представители на всички парламентарни групи. (Повече за състава на тази Комисия – вж. тук.)

По време на днешния блиц контрол в българския парламент, депутатът се обърна към вицепремиера, отговарящ за българите в чужбина, Меглена Кунева.

“Без да е променяно законодателството, в Министерството на правосъдието от две години има пълен бойкот на това българите зад граница да получават гражданство. Тази практика бе утвърдена от правителството на Пламен Орешарски и продължава и в момента. На фона на задълбочаващата се демографска криза у нас, това е национално предателство”, заяви Ангелов.

Меглена Кунева коментира от своя страна, че е получавала притеснителни сигнали за хора от Албания и Косово, които са злоупотребили с получаване на българско гражданство. Тя заяви още, че е готова на разговори и конкретни действия за прецизиране на процедурата по даване на гражданство.

 

Еврочикаго

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.