Home » Авторски страници, българи зад граница

Честване на 3-ти март в КИЦ – Босилеград

2015.03.04 Няма коментари
Spread the love

 

Снимка: КИЦ - Босилеград

Снимка: КИЦ – Босилеград

На 3-ти март Културно-информационен център „Босилеград“, Македонския научен институт, Читалище „Зора“, Военно-историческата комисия и Съюзът на военните възпитаници на Н.В. училища проведоха възпоменателна вечер по повод Освобождението на България от османско владичество. Председателят на КИЦ „Босилеград“ Иван Николов поздрави гостите, честити националния празник и изрази благодарност на всички, които подкрепиха КИЦ-а в разразилата се поредна драматична кампания срещу него.

Предисторията на честването на 3-ти март в Босилеград е свързана с изтъкването на българско знаме и осъждането на КИЦ „Босилеград“ и Демократичния съюз на българите за това. Той поясни, че според сръбските историци и националистически политици, с прелиминарния Санстефански договор Сърбия била ощетена и загубила част от военните си придобивки, а сръбският народ бил ограничен в борбата си за национално обединение. В днешно време идеята за свобода е неразривно свързана с просвещението и свободата на словото – подчерта Николов.

Обширна историческа лекция за Освобождението на България от османско владичество, в контекста на тогавашното геополитическо положение на Великите сили и техните интереси на Балканите, изнесе председателят на Македонския научени институт доц. Александър Гребенаров.

След това авторите доц. Александър Гребенаров, Володя Милачков и д-р Ангел Джонев представиха „Албум програмни документи, материали и дейци на българското националноосвободително движение след 1878 г.“ – издание на Института за исторически изследвания при БАН и Македонския научен институт. От името на Института доц. Гребенаров подари научна литература на библиотеката на КИЦ-а.

Иво Сапунджиев от читалище „Зора“ в Кюстендил откри фото-документална изложба.

В края на вечерта доц. Гребенаров осведоми присъстващите, че Македонския научен институт единодушно е приел за свой член Иван Николов и му връчи членската карта.

.

КИЦ „Босилеград“

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.