Home » Авторски страници, българи зад граница, политика

Гласуваха състава на Комисията по политиките за българите в чужбина

2015.03.04 2 коментара
Spread the love

Депутатите в Народното събрание гласуваха състава на Комисията по политиките за българите в чужбина. В състава на комисията влизат двайсет народни представители – седем от ГЕРБ, по трима от БСП и ДПС, по двама от Реформаторския блок и Патриотичен фронт, по един от Български демократичен център,  “Атака” и АБВ.

.

Rumen_Yonchev_nsТя беше одобрена от парламента на 12 февруари по предложение на БСП, като основният мотив на левицата беше нуждата парламентът да има своя директен принос за обединяването на българската емигрантска общност по света и да се ангажира с решаване на проблемите й.

Румен Йончев (на снимката) от ПГ „Български демократичен център” оглави Комисията по политиките за българите в чужбина. Според него предстои много работа по преглед на законодателството в тази област и по адаптиране на мерки и политики, които да отчитат реалностите днес.

“Освен етническите българи, живеещи в страните от региона, които бяха забравени в продължение на десетилетия, над 2 млн. българи напуснаха страната и живеят по света. Те имат специфични проблеми, които не намират цялостни решения в днешните закони” – заяви Румен Йончев в кулоарите на парламента.

“Трябва своевременно да се занимаем с проблемите на гражданските и избирателните права на тези наши сънародници, със съхранението на тяхната културна и етническа идентичност”, допълни той.

“Демографската криза у нас поставя пред нас и въпроса как да привлечем и интегрираме в нашето общество многото етнически българи, които биха искали да учат, работят и живеят в България, как да използваме този огромен потенциал за да осигурим бъдеще на икономиката ни, на социалната и образователната системи, на нацията ни като цяло”, заяви още Румен Йончев, цитиран от Standartnews.com

Състав на комисията:

7 от ГЕРБ

От ПГ на ГЕРБ – Десислава Костадинова ще е зам.-председател, а Димитър Танев, Катя Попова, Кирил Котев, Красен Кръстев, Петър Петров и Румен Желев за членове.

3 от БСП

От ПГ на БСП Дора Янкова бе избрана за член и зам.-председател, а Михаил Миков и Васил Ангелов – членове.

3 от ДПС

От ДПС Рушен Риза ще е зам.-председател, а Мехмед Атаман и Илия Илиев ще са членове.

2 от Реформаторския блок

От ПГ на Реформаторския блок за членове на комисията бяха избрани Борис Станимиров и Борислав Миланов.

2 от Патриотичен фронт

Юлиан Ангелов бе избран за зам.-председател на комисията (интервю с Ю. Ангелов за БНР, дадено по-рано днес, вж. тук – б.р.)

от ПГ на Атака бе избран проф. Станислав Станилов,

от ПГ на АБВ – Лъчезар Никифоров ще е член,

от ПГ на БДЦ – Румен Йончев ще е член и председател.

.

Изказване на Четин Казак – Комисия по политиките за българите в чужбина

.

2 коментара »

  • kyky said:

    Дет се вика, туй е joke.

  • Пламен Павлов said:

    Не съм предубеден, но не мога да не отбележа, че /с малки изключения/ тези хора нямат опит, а вероятно и знания в тази област. Дай Боже, дано научат и най-вече да свършат нещо…

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.