Home » Избрано

Над 144 хиляди регистрирани психично болни в България

2015.03.14 Няма коментари
Spread the love

Тази статистика обхваща само пациентите, пожелали да бъдат проследявани амбулаторно.

Снимка: КРОСС

Снимка: КРОСС

144 203 българи са се регистрирали като психично болни, съобщи БГНЕС, цитирайки писмен отговор на здравния министър Петър Москов на депутатски въпрос. Данните са на Националния център за обществено здраве и анализи и се отнасят само за болните под наблюдение на психиатричните заведения у нас към 31 декември 2013 г.

В отговора си Москов уточнява, че “статистиката отразява само броя на пациентите, пожелали да бъдат проследявани амбулаторно”. “В България липсва цялостна информационна система, с която да се осъществява регистрация на лица с психични заболявания, поради което няма данни за броя им”, допълва здравният министър.

Той цитира данни и от епидемиологично проучване на психичната болестност, според което 19,5% българите през даден етап от живота си са преживели психично разстройство. Изследването установило още, че над една пета (21,6%) от дните, в които българите са били неработоспособни, са свързани с психично разстройство.

Източник:  в. “Сега”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.