Home » Избрано

Малките ПП (партии паразити)

2015.03.18 Няма коментари
Spread the love

Малки партии паразитират върху бюджета, издържат се от чужди субсиидии*

partii_001
Ма​лки партии живеят под дебелата сянка на по-големи формации, тъй като вземат от държавните им субсидии по силата на коалиционни споразумения, показва докладът на Сметната палата за финансовото състояние на политическите сили през 2013 г.

Някои от тези формации успяват да вкарат депутати в парламента, но други остават без свой представител в парламентарната група на своята коалиция. Прави впечатление, че при част от тях въобще липсват приходи от членски внос или където ги има, те са нищожен дял от общия партиен бюджет.

Сред най-големите благодетели на партиите от типа “един файтон хора” е БСП. Именно по този начин “Европейска сигурност и интеграция” на ромския лидер Тома Томов е получила 169 703 лв. от “Коалиция за България” около БСП, съставляващи 99.97% от всичките й приходи. Останалите 0.03% идват от лихви по депозити.

Абсолютно същата сума са взели от червените “Движение за социален хуманизъм” на Александър Радославов, ЗС “Ал. Стамболийски” на Спас Панчев, Комунистическа партия на България на Александър Паунов, “Нова зора” на Минчо Минчев и Партия Български социалдемократи.

Земеделският народен съюз на Румен Йончев, който влезе в сегашния парламент в коалиция с Николай Бареков, е получил от социалистите 88 072 лв. Той обаче има 19 047 лв. от членски внос и още 5103 лв. от партийния вестник “Народно земеделско знаме”. “Евророма” на Цветелин Кънчев е взела 92 757 лв. от БСП като член на “Коалиция за България” и още 77 615 лв. като част от червената парламентарна група.

Друга земеделска партия – “Обединени земеделци” на Петя Ставрева, е взимала държавни пари по линия на вече несъществуващия десен съюз “Синята коалиция” – 69 000 лв. Формацията е събрала още 18 654 лв. от членски внос и 5448 лв. приходи от издаването на партиен вестник. След парламентарните избори на 12 май 2013 г. партията губи правото да ползва под наем общински и държавни имоти, но въпреки това продължава да държи 16 помещения до края на годината.

НДСВ не само е получила 563 642 лв. от парите на данъкоплатците, но и още 240 000 лв. от НПСД на Касим Дал. Двете партии участваха съвместно на парламентарните избори през 2013 г. в рамките на коалиция “Център – Свобода и достойнство”. Също като “Обединени земеделци” след вота на 12 май царската партия продължава да ползва под наем 16 помещения – общинска и държавна собственост до края на 2013 г., макар вече да няма право.

Другите партии са принудени да разчитат на дарения и в някаква степен на стопанска дейност. БЗНС на настоящия военен министър Николай Ненчев декларира приходи от 109 946 лв., от които 30 373 лв. са от спонсори, а 20 008 лв. – от завещан имот. 4863 лв. е печалбата от в-к “Земеделско знаме”, а 3250 лв. – от наем на собствен имот.

“Нова алтернатива” на бившия военен министър Николай Цонев пък е преживяла 2013 г. почти изцяло благодарение на дарения – 81 438 лв. По-голямата част от тази сума (58 780 лв.) обаче е дадена от спонсорите под условие да се ползва за парламентарния вот. Останалата част от партийния приход (17 423 лв.) идва от членски внос.

 

————————————————————————————————————————————————–

* Това е оригиналното заглавие на материала публикуван за първи път във Фактор.бг

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.