Home » Избрано

Как д-р Тренчев описа България на конгреса на “Подкрепа”

2015.02.08 Няма коментари
Spread the love

Синдикатът КТ „Подкрепа” събра в неделния ден стотици свои членове от цялата страна на 9-тия конгрес на организацията. Домакин на срещата бе една от най-големите зали на Националния дворец на културата в столицата, където над 770 делегати на синдиката с интерес чуха оценката за ситуацията в страната ни.

.

trenchevПрезидентът на синдиката д-р Константин Тренчев описа България такава, каквото я вижда в момента.

„Картината на днешна България няма да се хареса на политиците, тъй като голямата част от отговорността за тази тъжна картина е тяхна”, подчерта д-р Тренчев. Той определи последните 26 години от развитието на страната ни като време на глобални драматични и болезнени процеси, рушащи вековните морални, нравствени и културни устои на християнската цивилизация.

„България днес е в състояние на победена страна след дълга и унищожителна война, загубила милиони от своето население, с драстично намален трудов и икономически потенциал, без обща кауза, потъпкан национален дух, примирена и приела своето поражение”, призна президентът на КТ „Подкрепа”. В това време той вижда и създала се върхушка, която представлява елит от политици, бизнесмени, лица от бившата ДС и БКП, общественици, криминални структури.

И описвайки проблемите на страната ни, д-р Тренчев продължи: „Минималните ни работни заплати са по-ниски от тези в държави от третия свят. 1,5 млн. пенсионери и 500 хиляди инвалиди живеят в глад, лишения и тотална мизерния. 70% от българските домакинства не разполагат с доходи за нормална издръжка. Институциите не служат на интересите на хората, тъй като са превзети от корупция”.

Българското земеделие остана в миналото, посочи още Тренчев. “Българският учител стана обект на унижения, насилия и подигравки. Всяка години 15 хиляди деца напускат училище. За последните 6 години 3 хиляди български лекари са напуснали страната, българският народ е най-болният в Европа, стотици хиляди нямат достъп до системата, а здравеопазването ни продължава да бъде недофинансирано. Българската православна църква не може да се избави от комунистическото наследство и сега тя е сериозно отслабена”, продължи да описва проблемите Константин Тренчев.

И тъй като КТ „Подкрепа” е единствената синдикална организация, оцеляла от времето на 1989 година, д-р Тренчев обърна поглед именно към прехода у нас.

„Промените в България бяха извършени с цинизъм, жестокост и грабеж”, установи президентът на синдиката. По-думите му, всички тогава са мечтаели за промяна, но не са знаели как да я осъществяват. Като най-важен въпрос за прехода д-р Тренчев изтъкна този за промяната на собствеността. Собствеността попадна на безценица в ръцете на хората от БКП, които днес наричаме „назначени капиталисти”, изтъкна д-р Тренчев.

Той сподели още, че през годините се е срещал с много премиери на страната ни, за да се опита да ги убеди, че въпреки допуснатите грешки, все пак държавата има права да проконтролира какво става с тази собственост. „Общото им оправдание бе, че това е много трудно и нищо не може да се направи”, разкри още президентът на КТ „Подкрепа”.

Д-р Тренчев отдели и няколко думи за настоящата политическа обстановка у нас, като отбеляза, че за последните четири години се смениха пет правителства, днес имаме най-многопартийния парламент в нашата нова история и може би най-компромисния коалиционен кабинет. „Друг е въпросът какви са резултатите за хората от тези събития”, загатна д-р Константин Тренчев.

Източник:  News.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.