2024-05-03

23 thoughts on “Апел на бесарабски българи до Плевнелиев, Борисов и Митов: Защо България мълчи?

  1. В България има руски, американски, турски, шистови, газови, корпоративни и пр. патриоти. Боя се, че „Атака“ не прави изключение от това изреждане.

  2. OIFVet, Волен Сидеров, Магда Ташева и другите депутати от Атака, са единствените, които работят в парламента в интерес на българския народ!

  3. Здравейте скъпи сънародници, българи от Украйна,
    Искам да ви кажа, че много ви обичам и много страдам за вашата тежка съдба, защото и моето семейство е бягало от турските кланета в Мусобелий Одринско и в Булгаркьой също в днешна Турция, както и вашите прадеди са бягали от кланетата и извращенията през 1912-13 и по-рано и са намерили убежище в пределите на велика Русия! Моите прародители са имали късмет да се приберат в българско през 1913 година, държавата им осигурила по 30 декара земя за да се прехранват от нея, а вашите прародители са били приети на руска земя. Сега всички сме подложени отново на война и геноцид и това е много тежко, защото преживяхме близо 80 години мирен живот, и тези изпитания ни свариха неподготвени. Но дерзайте, не губете вяра! Аз и хиляди други българи ви съчувстваме за кървавата война в Украйна и от цялото си сърце искаме да ви помогнем, макар, че в Родината ни ние също сме подложени на тежки изпитания… Бих искала да ви кажа, че ако искате да дойдете в България ние българите сме с вас и няма да ви предадем! Всеки от нас ще иска да ви помогне! Но знайте, че у нас народът ни е ограбен и измъчен, трудно ще ви бъде и на вас, защото документите ще ви дадат права, но всичко останало ще си остане само на думи.. поне за сега е така. За това вече два милиона българи отидоха в други държави за да осигурят прехраната си и да оцелеят! Не говоря за онези българи, които използват ситуацията и ограбват своите сънародници, за мошениците и крадците, които нямат съвест и вяра в Бог! Говоря за истинските българи, които пазят като светиня всичко българско и родно в душата си!За това ви моля да не се отчайвате, а да направите своя избор и само напред!

  4. Наистина мълчат или се стремят да отклоняват темата с общи приказки – ако има как някак си нещата да се оправят от само себе си. Хората и в Украйна, и в България, и изобщо по света очакват друго, по-активно поведение. Не тепърва да умуват как да изпратят хуманитарна помощ, да облекчават визите и тем подобни, а вече трябваше да са го направили.

  5. Диктаторът, драги Алекс, не е само един, нито олигарсите – дали от рода на Янукович, или от рода на Порошенко, са само един. Представата, която имате за това, което става в Украйна, е доста едностранчива и невярна.

  6. Я се бийте като мъже срещу руския нашественик и диктатор, и неговата нерелигиозна върхушка! Ще ви възнаградил с медали български. Който падне в бой за свобода, той не умира!

  7. До Мариана:

    Историята ни учи до какво води „разбирателството“ с диктатори. Това просто няма да стане от наша страна.

    България е твърдо против действията на Русия и ние не участва е в подобни преговори. Действията на Русия в Украйна са само прелюдия за нещо друго и всеки мислещ човек е наясно с това. Наш дълг е да сме против подобни изпълнения.

  8. Съгласна съм, че отдавна трябваше да помислим за българите в Украйна, но защо този вопъл когато дойде време за мобилизация? Не можеше ли активно да поискат гражданство още когато Русия нападна Украйна. Съжалявам, ако правата на тези българи не се спазват заради подозрения към малцинствата в Украйна като руското например, вероятно е време да си се приберат насам, но нали не смятат утре ако има мобилизация у нас да хленчат по този начин. Това не е сериозно поведение. Бг е с оптегнати отношения с Русия и мрънкала с про-руски уклон няма да намерят много фенове тук.

  9. „Ако не се постигне дълготрайно решение на кризата в Украйна, сценарият, по който ще се развият събитията, е война. Това обяви в Мюнхен френският президент Франсоа Оланд, цитиран от Ройтерс.“http://offnews.bg/news/%D0%A1%D0%B2%D1%8F%D1%82-_12/%D0%9E%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B4-%D0%9D%D0%B5-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B3%D0%BD%D0%B5%D0%BC-%D0%BB%D0%B8-%D0%BC%D0%B8%D1%80-%D0%B2-%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B0-%D1%89%D0%B5-%D0%B8%D0%BC%D0%B0-%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0_459072.html

    Ако войната се превърне в международна, не само българите в Украйна ще страдат, както и досега, както и хиляди други граждани на тази страна, но и българите в България може да я усетят пряко. А лесните политкоректни реплики и обяснения няма да помогнат с нищо. Нашите дядовци и прадядовци са знаели какво е война, ние не знаем. Дано не ни се наложи да разберем какво значи война от личен опит, каквото се случва в момента с българите в Украйна, и към които официална България е доста глуха. Те могат да се спасят от това голямо зло, както и другите граждани на Украйна, само ако по някакъв начин Меркел, Оланд, Путин и Порошенско се разберат.

  10. Нека не осъждаме исканията на българите от Бесарабия и от Украйна.
    България трябва да се задейства и да поиска от Украйна да отмени
    наредбата – закон с който се забранява използването на българския език
    от българското малцинство, което ползува своя език от 200 години.
    Отказ на Украйна от този подход ще лиши България от подкрепа за Украйна!

  11. Какво ли мога да кажа, но все пак имам някакво мнение , макар и оскъдна и точна информация.Моят съвет е следния.Ако милеете за Украйна и нейното бъдеще в Европа не хленчете , и се сражавайте редом с другите да я има Украйна.Ако мислите , че Русия е в правото да анексира украински територии застанете при Русия.Щом искате, добре сте дошли и в България , но да знаете предварително , че идването ви трябва да е завинаги .Моето виждане е , че не трябва да си играем на иде ми доиде ми .Паспорта няма да ви направи патриоти, може само временно да ви спаси живота, вие решавате.

  12. Поразен съм.
    Не мога да намеря думи. Трябват ми думи силни, истински, непокварени, пламенни. Останаха ли такива в българския език? Брат е силна дума. И все още истинска.
    Братя и сестри в Бесарабия, братя и сестри по света, братя и сестри българи. Обичам ви и ме боли за вас! Ще пиша за българите, ще пиша за българщината, ще пиша на български та даже и да останем десетина човека само, които да можем да разберем написаното.
    Бъдете българи където и да сте, говорете на български, пейте на български рисувайте българското. Оцелявайте по български.
    Оцелявайте без да се замисляте, без да очаквате помощ от никъде, така както само ние българите можем да оцеляваме. Ние оцеляваме тук в Америка, други оцеляват в България, ЕС, Австралия, по целия свят. Българското оцелява в България а и по света въпреки държавите, напук на асимилацията и обратно на изводите на статистическата наука. Ние сме осем – десет милиона народ а културата ни е сравнима по сила с народи наброяващи стотици милиони.
    Запазете българсщината и ще запазите себе си. Не спасявайте заблудените. Оставете ги на съда на собствените им сърца. Пазете себе си.Поздрав от американските Българи до бесарабските Българи. Бъдете живи и здрави!

  13. МТБ: кога най-накрая ще ги покажете тези доказателства за „руската инвазия“? Инвазия не може да се скрие току-така. Това което става в Украйна е гражданска война, и никой няма каквото и да е задължение да се бие в гражданска война, особено когато тя се води от една нелегална хунта която напрви преврат на законно-избраното правителство на Украйна. ЕС съгласува с Янукович провеждането на ранни избори, но това не беше достатъчно за „демократичната“ хунта и техните куклеводи, и спретнаха преврат. Много „демократично“. Затова и има гражданска война, и агресора в случая е нелегалната хунта в Киев.

  14. MTБ: „Етническите българи в Украйна са украински граждани. Като такива имат задължения към държавата Укрйна, не към Русия. Ако не им харесва – да напуснат страната. Ако не напуснат са длъжни да я защитват от руските агресори. Проблемът им не е хуманитарната помощ, а как да се измъкнат от задълженията си.“

    Драги/драга „МТБ“,

    Важна част от проблемите, свързани с тази война, произтичат от успешния опит, ако съдя по коментарите на хора като вас /а те не са малко/, не само на руски, от една страна, но на западни, на украински, както и на български политици и медии, от друга, да говорят за нея в елементарни пропагандни клишета.

    Но дори и това не извинява явната ви човешка нечувствителност към капана, в който са попаднали не само етническите българи в Украйна, но и хиляди други обикновени граждани на тази страна.

  15. За който не е прочел внимателно, апелът е насочен към настоящите президент, премиер, външен министър и председател на НС на Р. България. С копие до още три адресата, между които накрая и „Атака“. Апелът е към най-важните настоящи политици, от които зависи политиката на България в момента. /Впрочем, вчера „Атака“ е предложила законопроект в парламента за улеснено даване на българско граждансто на граждани на други страни с български етнически произход, който е насочен именно към българите в Украйна, поне част от които са на път да се превърнат в бежанци, а пък Борисов рече вчера от парламентарната трибуна, че няма против този законопроект и щели да го обсъдят съвсем скоро в ГЕРБ./

    Що се отнася до Вигенин и Станишев, Вигенин беше външен министър, който е посещавал българите в Бесарабия, както и Станишев ги е посещавал преди, когато беше премиер, и те обещаваха там по времето, когато бяха в изпълнителната власт, някаква подкрепа и поддръжка за българите в Украйна, която така си е останала си най-вероятно най-вече до красиви и вече забравени речи.

  16. Етническите българи в Украйна са украински граждани. Като такива имат задължения към държавата Укрйна, не към Русия. Ако не им харесва – да напуснат страната. Ако не напуснат са длъжни да я защитват от руските агресори. Проблемът им не е хуманитарната помощ, а как да се измъкнат от задълженията си.

  17. Соня: Къде точно виждате „липса на морал“? В това че казват истината за милите Български пеавителстава и действителноста в бандеровска Украйна ли? И изобщо давате ли си сметка за това че войните като цяло са бедствие? Ако не сте била на война или във военна зона, нека да ви светна: войната е ад. Служих в Ирак от Декември 2003-а до Февруари 2005-а, пехоинец от армията на САЩ. Това което видях с очите си че винаги, без изключение, цивилните отнасят най-голямата тежест. Това е факт и в Украйна. До такава степен ли ви е атрофирало съзнанието че поставяте личната си политика и очевадната липса на елементарна емпатетика над апел от ваши сънародници?

    Йорданов: В случай че не не сте забелязали, обръщението е към президента, министър-председателя, външния министър, и председателката на парламента. Всички до един от „национално-отговорната“ партия ГЕРБ. „Атака“ е получила копие на апела. А Вигенин, доколкото знам, е социален министър, което прави апела към него не само логичен а и задължителен. Само дето не знам с какво политизирането на ситуацията от вам-подобни демагози се води за „национално-отговорно“. А колкото до това от йъде иде войната, попитайте Виктория Нюланд защо САЩ се съюзи с откровени нео-нацисти и спонсорира техния преврат на законно-избраното правителство на Украйна, и защо първата стъпка на тези изявлени „демократи“ и борци за „свободата“ след успеха на техния преврат бе да отменят закона за правото на малцинствата, в това число Българското, да ползват родните си езици. Не виждам разлика между вас и Сидеров при положение че подкрепяте тази бандеровска хунта ката цяло и срещу етническите Българи в Украйна в частност. Сидеров служи на братушките, вие явно се напъвате да служите на брадарушките. И двамата сте родоизменници.

  18. Хора от Бесарабия,защо се насочихте към тази фащистка партия „До Партия „Атака““ и Вигенин и Станишев?Кой ви подсказа че тези „хубави“ хора могат да ви помогнат?Или имате връзки с тях от предни години(славните съветски)?Най малката партия в Българският парламент е „Атака“.а вие точно от тях искате помощ.Преди тях има много по силни и национално отговорни партии.Факта че се обръщате към сидеров ме кара да мисля че от една майка сучете.Жалко за вас.Помощ от Раща не чакайте,само война идва от там.Жалко…………

  19. Когато стигнах до „гражданската война в Източна Украйна“ и веднага ми стана ясно кой е „диктувал“ писмото. А от горния пост не ми стана ясно от каква хуманитарна помощ имат нужда нашите сънародници. Хуманитарна помощ се изпраща при някакви бедствия – нашите сънародници с горното писмо демонстрират само едно „бедствие“ – отсъствие на морал, но тук вече никой не може да помогне.

  20. Това сигурно и то е по вина на Волен Сидеров. Изобщо не ми трябват такива като него, но факта е че нашите сънародници в Украйна са отписани от правителставата на България от много дълго време. Има държавата пари и воля да помага за лечението на украински военни, но няма пари да изпрати хуманитарна помощ на своите сънародници там, нито пък волята и смелостта да им даде убежище ако пожелаят такова. Това само демонстрира факта че българският „елит“ са анти-Български марионетки на всяка чужда сила която пожелае да си ги купи, било това Русия, САЩ, или ЕС. Като цитират някои Ботев, поне да не се свенят да го отправят към всички марионетки. Това няма нищо общо с каквато и да е вътрешна политика, тук става дума за благоденствието на Българи. Просто не мога да разбера дотам ли я докарахме с „разделяй – владей“ че живота на Българи се цени в това дали били руско-говорящи и дали били внесли жълти стотинки в хазната. Така и така някои цитират поезия, нека да се присъединя и аз:

    “ Не сме народ, не сме народ, а мърша,
    хора, дето нищо не щат да вършат.
    Всичко тежко, всичко мъчно е за нас!
    „Аз не зная! Аз не мога!“ – общ е глас.
    И не знаем, не можеме, не щеме
    да работим за себе си със време.
    Само знаем и можеме, и щеме
    един други злобно да се ядеме…
    Помежду си лихи, буйни, топорни,
    пред други сме тихи, мирни, покорни…
    Все нас тъпчат кой отдето завърне,
    щот сме туткун, щото не сме кадърни…
    Всякой вика „Яман ни е нам хала!“
    -а всякому мерамът е развала…

    Не сме народ! Не сме народ, а мърша,
    пак ще кажа и с това ще да свърша.“

    Прав е била Петко Славейков. Затова и си заслужаваме „елита“ който постепенно унищожава нацията, в България и по света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *