Home » Авторски страници, политика

Граждани апелират за право на избор относно ваксинациите на деца в България

2015.01.27 Един коментар
Spread the love

Български граждани подготвят отворено писмо до президента, министър-председателя, председателя на Народното събрание, депутатите в 43-тия парламент, министъра на здравеопазването, националния омбудсман, политическите партии, медиите и до цялата общественост. Писмото апелира за право на избор на родителите дали на техните деца да сложени определени ваксини. Апелът не е за отмяна на ваксинациите, а за извоюването на право на избор на родителите по този въпрос. Инициаторите на това писмо призовават и други граждани, които се вълнуват от темата, да се присъединят към инициативата и да се подпишат под писмото, преди то да бъде изпратено до институциите.

“Мили българи, ако желаете да помогнем на сънародниците си и да извоюваме право на избор за ваксинациите на деца в България, моля прочетете текста на долупосоченото писмо и се запознайте с приложението към него, което се намира непосредствено под писмото – приложението съдържа много изчерпателна и ценна информация и правна обосновка! […] ОСНОВНО МЯСТО, ИЗВОР НА ПИСМОТО, И ДЕСТИНАЦИЯ НА ВСИЧКИ ПОДПИСИ Е ФЕЙСБУК ГРУПАТА “За Или Против Задължителните Ваксини”. Моля, посетете тази група, ако желаете повече информация, и ако желаете да се подпишете директно под оригиналния пост на това писмо. Забележете, че не става въпрос за отмяна на ваксинациите в България, а за извоюването на право на избор на родителите!”пишат инициаторите за това писмо.

В него се казва:

“Някои наши медицински специалисти си позволяват да обиждат българското общество, че не е дорасло за право на избор, затова трябва да напомним, че и в част от бившите социалистически страни ваксинациите в имунизационния календар също са законоустановени като препоръчителни, а не задължителни. Да припомним и че Световната здравна организация и Европейската комисия не задължават отделните държави да водят определена политика за статута на имунизациите, а предоставят решението на самите тях. В страните с изцяло препоръчителни ваксини в календара, се постига високо имунизационно покритие, без да има санкции и органичения в случай на отказ от ваксини. Няма основания да се счита, че при нас би било различно. Ниският обхват с противогрипната и ваксината срещу човешки папилома вирус не е критерий за обхвата с другите ваксини и съответно не е довод за отказ от промяна в закона.”

Част от съдържанието на писмото, което ще бъде изпратено до институциите

Част от съдържанието на писмото, което ще бъде изпратено до институциите

Следва цялото съдържание на писмото.

.

ДО

Г-Н РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ
ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Г-ЖА ЦЕЦКА ЦАЧЕВА
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА 43-ТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ НА РБЪЛГАРИЯ

ДЕПУТАТИТЕ В 43-ТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ

Г-Н БОЙКО БОРИСОВ
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Г-Н КОНСТАНТИН ПЕНЧЕВ
ОМБУДСМАН НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Д-Р ПЕТЪР МОСКОВ
МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ В БЪЛГАРИЯ

ЕЛЕКТРОННИ И ПЕЧАТНИ МЕДИИ

ГРАЖДАНИТЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

.

ОТВОРЕНО ПИСМО

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

Обръщаме се към Вас във връзка с много наболял в последно време проблем – задължителните имунизации в България.

Безспорно ваксините са едно от най-големите достижения на науката, но също така е факт, че в съвременното развито общество правото на избор и неприкосновеността на личността са императив, докато у нас по отношение на ваксинопрофилактиката подходът е авторитарен и противоречащ на гарантираното от европейското законодателство право на информация и избор.

Всички ваксинации в имунизационния календар са препоръчителни в Германия, Великобритания, Русия, Ирландия, Австрия, Испания, Португалия, Швейцария, Люксембург, Исландия, Холандия, Норвегия, Швеция, Финландия, Дания, Гърция, Кипър, Естония, Беларус, Литва.

Някои наши медицински специалисти си позволяват да обиждат българското общество, че не е дорасло за право на избор, затова трябва да напомним, че и в част от бившите социалистически страни ваксинациите в имунизационния календар също са законоустановени като препоръчителни, а не задължителни. Да припомним и че Световната здравна организация и Европейската комисия не задължават отделните държави да водят определена политика за статута на имунизациите, а предоставят решението на самите тях.

В страните с изцяло препоръчителни ваксини в календара, се постига високо имунизационно покритие, без да има санкции и ограничения в случай на отказ от ваксини. Няма основания да се счита, че при нас би било различно. Ниският обхват с противогрипната и ваксината срещу човешки папилома вирус не е критерий за обхвата с другите ваксини и съответно не е довод за отказ от промяна в закона.

Правото на избор и неприкосновеността на личността не се определят от нечий социален статус, народност, религия, интелигентност или здравна култура, а са общовалидни човешки ценности и това е заложено във всички европейски и международни актове, ратифицирани у нас, но незачитани от вътрешното ни законодателство по отношение на задължителните имунизации.

Ние, българските граждани – настоящи и бъдещи родители, считаме, че е крайно време да се промени българския Закон за здравето и всички имунизации в имунизационния календар да са препоръчителни.

Дайте възможност на българското общество за право на избор, информирано съгласие и неприкосновеност на личността, които са му отнети по отношение на ваксините.

Приложение: Правни аспекти и обосновка, предложение за промяна в Закона за здравето, доклад за ваксинопрофилактиката в България в контекста на европейския и световен опит.

С уважение:

ТУК СЛЕДВА ПРИЛОЖЕНИЕ КЪМ ОТВОРЕНОТО ПИСМО – ПОДПИСКА.

———————————————————————————————

Бел.ред.: Приложението съдържа подробно обосновани правни аспекти на искане на промяна в Закона за здравето, конкретни предложения за промяна, доклад за ваксинопрофилактиката в България, който взима предвид контекста на европейския и световния опит в тази сфера. Автор на текста за правните аспекти е Петкана Бакалова. Неговото съдържание може да се намери на следната страница в интернет, където е публикувано след апела към гражданите и текста на Отвореното писмо.

Началото на доклада за Правните аспекти, чието съдържание може да бъде прочетено тук.

Началото на доклада за Правните аспекти, чието съдържание може да бъде намерено тук.

One Comment »

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.